Merkel’in yeri doldurulabilecek mi?

Merkel’in yeri doldurulabilecek mi?
Seçimlere sayılı günler kala anket sonuçları her türlü koalisyon ihtimalini ortaya çıkarıyor. Akıllardaki soru ise Merkel'in yerine gelecek kişi onun kadar başarılı olabilecek mi?

Almanya seçimlerine on sekiz gün kala Merkel’in eski lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU)’ten oluşan Birlik Partileri (Union) anketlerde düşmeye devam ediyor.

Almanya seçim sistemine göre sadece partilere oy veriliyor ve şansölye meclis tarafından seçiliyor. Ancak Birlik Partileri’nin ve hali hazırda Almanya’nın nüfus bakımından en kalabalık ve en çok göçmenin yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaleti Başbakan’ı Armin Laschet’i anketlerde başbakan olarak görmek isteyen vatandaşların oranı ise çok daha az.

Laschet’in yaptığı hatalardan faydalanan koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) oy oranını yüzde 19’lardan yüzde 25’e kadar çıkardı. SPD’nin şansölye adayı Olaf Scholz ise ‘dişi Merkel’ olarak adlandırılmaya başlandı.

Yeşiller kurulacak tüm koalisyon modellerinde kilit parti konumunda. Ancak SPD ve Yeşiller ilk defa Sol Parti (Die LINKE) ile koalisyon kurmaya kapıları da kapatmadı. Bu seçimlerden sonra belki de ilkkez Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Parti'den oluşan sol bir koalisyon kurulacak.

Olası bir sol koalisyonda Türkiye ile ilişkilerde çok büyük bir restleşme olması mümkün değilse bile demokrasi değerlerini biraz daha ön plana çıkaran bir dış politikanın ortaya çıkma ihtimali büyük.

Tüm partilerin siyasi hedeflerini, olası koalisyon modellerini, göçmenler açısından yeni dönemde nelerin değişebileceğini, Merkel’den sonra bir boşluk yaşanıp yaşanmayacağını Batı Almanya Radyo ve Televizyonu (WDR) Türkçe redaksiyonunda çalışan, gazeteci ve radyo programcısı Ceyhun Kara ile Avrupa’dan Anla+ıYORUM’da konuştuk.

 

Öne Çıkanlar