Merkez Bankası Beklenti Anketi açıklandı, enflasyon tahminleri yükseldi

Merkez Bankası Beklenti Anketi açıklandı, enflasyon tahminleri yükseldi
Merkez Bankası'nın mart ayına ilişkin açıklanan Beklenti Anketi'nde yıl sonu enflasyon beklentisinin yanı sıra faiz ve döviz beklenti tahminleri de yükseliş gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) düzenlediği mart ayı Beklenti Anketi'nde yıl sonu enflasyon beklentilerinde yükseliş yaşandı.

Ankete göre yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 11,23 iken, bu anket döneminde yüzde 11,54 oldu. 12 ve 24 ay sonrası TÜFE beklentilerinde de yükseliş izlendi.

Buna göre 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bu anket döneminde yüzde 10,47 olarak belirlendi. Bir önceki ankette bu beklenti yüzde 10,36 olmuştu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise mart anketinde yüzde 9,18 olarak kaydedildi. Şubat anketinde 24 ay sonrası için TÜFE beklentisi yüzde 9,03 olarak açıklanmıştı.

FAİZ BEKLENTİLERİ DE ARTIŞ GÖSTERDİ

Mart ayı anketinde piyasanın faiz beklentilerinin arttığı da görüldü. Buna göre BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 17,04 iken, bu anket döneminde yüzde 17,56 olarak gerçekleşti.

TCMB Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 17,00 iken, bu anket döneminde yüzde 17,53'e çıktı. TCMB, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise yüzde 17'den yüzde 17,59'a yükseldi.

DÖVİZ KURUNDA DA ARTIŞ BEKLENTİSİ GÖRÜLDÜ

Enflasyon ve faiz göstergelerinin yanında kura ilişkin beklentilerin de yukarı yönlü olduğu görüldü. Buna göre yıl sonu dolar/TL beklentisi 7,79'dan 7,95'e çıktı. Şubat anketinde 7,94 olarak açıklanan dolar/TL beklentisi son ankette yüzde 8,20'ye çıktı.

Bankacılar mevcut enflasyona göre yapılan hesaplamalara göre reel faizin 140 baz puana kadar gerilediğini, önümüzdeki aylarda bunun daha da düşecek olmasının orta ve uzun vadeli enflasyon tahminlerine yukarı revizyon olarak yansıyabileceğini öngörüyorlar. TCMB'nin bu ayki PPK toplantısının sonuçları 18 Mart'ta açıklanacak.

Citi, JPMorgan, Morgan Stanley ve Goldman Sachs TCMB'nin enflasyon baskılarını kontrol altında tutmak adına mart ayında politika faiz oranında artış beklediğini bu hafta açıkladı. Reuters anketi henüz yayımlanmasa da işlemcilere göre piyasalardaki fiyatlamalar da 50-100 baz puan bandında olmak üzere daha çok 100 baz puan faiz artışına işaret ediyor. Piyasada hiç artış yapılmayabileceğine yönelik de beklenti yer alırken bu beklentiler son günlerde oldukça azınlıkta kalmaya başladı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Beklenti anketi istatistikleri kısa vadede enflasyon beklentilerinin kötüleştiğini uzun vadede ise bu bozulmanın daha sınırlı kaldığını gösteriyor. Ankette TCMB'den bu ay 50 baz puan faiz artışı beklendiği görülüyor. Bizim beklentimiz TCMB gerekirse önden yüklemeli yeni sıkılaştırma yapabilirim dediği için 100 baz puan artış. TCMB'nin yüzde 9.4 olarak açıkladığı yıl sonu enflasyon hedef ve tahminine ulaşması için bu ay faiz artışı yapması zorunlu görünüyor" diyerek şöyle devam etti:

"Ancak TCMB Avrupa ve ABD'de aynen bugün yaşandığı gibi kısa vadeli enflasyon yükselişini geçici nedenlere bağlayarak para politikası tepkisi vermemeyi de terxih edebilir. Bu durumda ise yüzde 9.4'un yüzde 12'ye doğru yukarı revize edilmesi gerekliliği oluşacaktır. Bu senaryoda TL üzerindeki baskılar bir miktar artacaktır."

Türkiye'de faiz oranları başlıca ekonomilere göre en yüksek seviyede olsa da, enflasyonun şubat ayında yüzde 15'in üzerine, en son 2019'un ortalarında gördüğü seviyelere yükselmesi faiz oranlarının daha da artacağına dair beklentileri tetikleyen en önemli sebep oldu. 

Piyasadaki bir diğer tartışma konusu ise gıda gibi alanlarda politika faizi ile atılacak adımların ancak yapısal bir sorunun çözülmesi için zaman kazandırabileceği tek başına faizin çözüm olmadığı söylemi.

Öne Çıkanlar