Merkez Bankası danışmanların hedefinde

Merkez Bankası danışmanların hedefinde
Cemil Ertem, merkez bankalarının enflasyonu faizlerle kontrol edemeyeceğini belirtirken, Bülent Gedikli de MB'nın daha proaktif olması gerektiğini söyledi.

EKONOMİ - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Merkez Bankası'nın faizle enflasyonu daha da geniş olarak, finansal istikrarı kontrol edemeyeceği görüşünü paylaştı. Ertem, Milliyet Gazetesi'nde yazdığı köşe yazısında, "Özellikle Türkiye gibi esas olarak arz yönlü olduğu ekonomilerde, merkez bankaları, enflasyonu ve daha genel olarak finansal istikrarı faiz oranları ile kontrol edemez" ifadesini kullandı.

Ertem, "Enflasyonun ağırlıkla arz yönlü olduğu ekonomilerde, hele Türkiye gibi maliyet enflasyonunun en yüklü kalemini faiz giderlerinin oluşturduğu ülkelerde, merkez bankası faizle enflasyonu daha da geniş olarak, finansal istikrarı kontrol edemez. Tam aksine, yangına benzin döker" dedi. Enflasyonu daha yüksek faizlerle aşağı çekmeye çalışmanın, "yangına benzin dökmeye" benzediğini belirten Ertem, bu politikanın aynı zamanda kuru hedefleyerek yerel parayı daha değerli hale getirmeyi amaçladığını, bunun da orta vadede üretim ekonomisini boğarak ekonomiyi ithalat ve borç çevirme ekonomisine dönüştüreceğini dile getirdi.

MERKEZ DAHA PROAKTİF DAVRANMALI 

Merkez Bankası bu sabah dolar, euro ve sterlinde üst üste gelen rekorlar üzerine fonlama maliyetini 25 baz puan artıracak likidite hamlesine giderken, bir diğer Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli'den de çağrı geldi.

Bülent Gedikli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın piyasaya karşı elini güçlü göstermesi ve daha "proaktif" davranması gerektiğini belirtti. 

BloombergHT kanalında katıldığı programda dolar/TL kurunda yaşanan hareketliliği değerlendiren Gedikli, "70'li yıllarda petrol krizi sonrası İran'da, Türkiye'de, Mısır'da darbe oldu. Aynı döngüyü başlatmak istediler. Tek başarılı olamadıkları ülke Türkiye oldu bu sefer. Çünkü Türkiye eskisi gibi değil. Ekonomi siyaseti belirler, siyasetin ekonomiyi belirlediği yıllar bitti" diye konuştu.

"15 Temmuz'dan sonra Türkiye'nin notu neden indirildi?" ifadesini kullanan Gedikli, "Herhangi bir ekonomik nedeni var mıydı? Tabi ki hayır. Bir şeyin alt yapısını hazırlamak içindi, bugün daha iyi anlaşılıyor. Ancak yine işe yaramayacak" değerlendirmesini yaptı.

Son günlerde dolar/TL yaşanan hareketliliği yorumlayan Gedikli şu ifadeleri kullandı: "Dalgalı kur sistemindeyiz; ancak birileri fırtınalı olsun istiyor buna müsade edilemez, edilmemeli. Kurumlar teyakkuzda olmalı."

Öne Çıkanlar