Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini düşürdü

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini düşürdü
Merkez Bankası, 2019 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 13.9'dan yüzde 12 seviyesine çekti. 2020 yılı enflasyon tahmini ise 8.2 seviyesinde sabit bırakıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, TCMB'nin yılın son enflasyon raporunu açıkladı.

Uysal, Merkez Bankası'nın 2019 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 13.9'dan yüzde 12'ye düşürdüğünü açıkladı.

Uysal, enflasyonun 2019 yıl sonunda yüzde 12,0 olarak gerçekleşeceğinin, 2020 yıl sonunda yüzde 8,2’ye geldikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağının tahmin edildiğini söyledi.

Uysal, "Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2019 yılı sonunda yüzde 11,2 ile yüzde 12,8 aralığında (orta noktası yüzde 12,0), 2020 yılı sonunda yüzde 5,3 ile yüzde 11,1 aralığında (orta noktası yüzde 8,2) gerçekleşeceği öngörülmektedir" dedi.

Bir önceki raporda enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2019 yılı sonunda yüzde 11,5 ile yüzde 16,3 aralığında (orta noktası yüzde 13,9), 2020 yılı sonunda ise yüzde 5,2 ile yüzde 11,2 aralığında (orta noktası yüzde 8,2) gerçekleşeceği öngörülmüştü.

Bankanın 2019 sonu gıda enflasyonu yüzde 15'ten yüzde 10 seviyesine düştü. 2020 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini yüzde 11 seviyesinde sabit kaldı. Bankanın ham petrolde 2019 için ortalama fiyat tahmini, varil başına 65 dolardan 63.4 dolara geriledi.

Uysal, faiz indirimleri konusunda ise 'alanın önemli bölümünü kullandıklarını' söyledi.

Enflasyonda ana eğilimin aşağı yönlü olduğunu, mevcut politika duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduğunu belirten Uysal, "Geldiğimiz noktada gevşeme yönündeki alanın önemli bir bölümünü kullandığımızı, atılacak  ilave adımların zamanlaması ve boyutunu enflasyon görünümüne ve veri akışına göre şekillendireceğimizi vurgulamak isterim" diye konuştu.

BEKLENTİ ANKETİNDE YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 12,69 GELMİŞTİ

TCMB beklenti anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 12,69, 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 11,18, 24 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 9,76 olarak belirlenmişti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı için yıllık enflasyonu yüzde 9,26 olarak açıklamıştı.

Uysal, enflasyondaki düşüş eğilimiyle ekonomide kademeli toparlanmanın süreceğini belirtti. Enflasyon görünümünde iyileşmenin devam ettiğini belirten Uysal, önceki yıldan gelen yüksek baz etkisi, parasal sıkılık düzeyi, iç talep koşulları, ılımlı döviz kuru ve enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin enflasyondaki düşüşe katkı verdiğini söyledi.

2019 Enflasyon Tahminleri:
Merkez Bankası: %13,9 (Enflasyon raporu-III)
Yeni Ekonomi Programı (YEP): %12

2020 Enflasyon Tahminleri:
Merkez Bankası: %8,2 (Enflasyon raporu-III)
Yeni Ekonomi Programı (YEP): 8,5

TCMB Başkanı Uysal'ın sunumundan satır başları şöyle: 

-İktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğilimi devam etmekle birlikte yatırımlar zayıf seyrini sürdürmektedir

- Rekabet gücündeki gelişmelerin olumlu etkisi sürerken küresel büyüme görünümündeki zayıflama dış talebi kısmen yavaşlatmaktadır

- Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte yurt içi talebin kademeli olarak toparlanmaya devam edeceği öngörülmektedir

- Son dönemde büyüme kompozisyonunun etkisiyle belirgin bir iyileşme kaydeden cari işlemler dengesinin önümüzdeki dönemde ılımlı bir seyir izlemesi beklenmektedir.

- Net ihracatın büyümeye katkısı azalarak da olsa sürecek.

- Kredi ve mevduat faizleri belirgin oranda geriledi. Kredi büyümesi hız kazandı. Ticari kredilerde de artış gözlemeye başladık.

- Üçüncü çeyrekte enflasyon temmuz enflasyon raporu tahminlerinin alt bandına yakın gerçekleşti. Arz yönlü unsurlar enflasyon düşüşünü destekledi.

- Yıllık enflasyondaki düşüş güçlü baz etkisiyle birlikte tüm alt gruplara yayıldı.

- TÜFE'nin ekim'de tek hanede kalacağını, yılın son iki ayında baz etkisiyle bir miktar yükseleceğini öngörüyoruz.

- İktisadi faaliyetin ılımlı toparlanma eğilimi ve sektörel yayılımındaki iyileşme devam ederken, yatırımlar zayıf seyrini sürdürdü.

- Çıktı açığındaki güncelleme 0,1 puan.

- TL cinsi ithalat fiyatları varsayımındaki gerileme -0,3 puan.

- Tütün ürünleri fiyatlarındaki ayarlama 0,6 puan.

- Parasal duruşu belirlerken enflasyonun ana eğilimine dair göstergeleri dikkate alıyoruz.

- Enflasyon beklentileri yakından takip edilirken, tahminlerimiz ve bunların ima ettiği ana eğilimler karar alma sürecimizde önemli etki ediyor

- Enflasyondaki ana eğilimin aşağı yönlü olduğunu ifade edebiliriz.

- Atılabilecek ilave adımların zamanı ve boyutu veri akışına bağlı olacak.

- Önümüzdeki dönemde parasal sıkılığın düzeyini enflasyondaki düşüşü sağlayacak şekilde belirlemeye devam edeceğiz.

- Finansal sistemin sağlıklı işleyişini de gözeten bir yaklaşım benimsedik.

- Geldiğimiz noktada, gevşeme yönündeki alanın önemli bir bölümünü kullandığımızı, bununla birlikte atılabilecek ilave adımların zamanlaması ve boyutunu veri akışına ve enflasyon görünümündeki gelişmelere göre şekillendireceğimizi vurgulamak isterim.

- Enflasyonu en kısa sürede kalıcı olarak tek haneye, ardından da yüzde 5 olan nihai hedefimize düşürmeye odaklanmış durumdayız.

- Önümüzdeki dönemde parasal sıkılığın düzeyini ana eğilime dair göstergeleri dikkate alarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlemeye devam edeceğiz.

- Bu noktada fiyat istikrarı ve finansal istikrarın ayrılmaz bir bütünün parçaları olduğunu tekrar vurgulamak isterim.

- Geçtiğimiz süreçte finansal kesim ve reel sektör etkileşimini yakından izleyerek bir yandan enflasyonu düşürmeyi amaçlarken diğer yandan bunun kalıcı olabilmesine yönelik olarak finansal sistemin sağlıklı işleyişini de gözeten bir yaklaşım benimsedik.

- Son dönemde zorunlu karşılıklar başta olmak üzere elimizdeki araç setini etkin bir şekilde kullanarak finansal istikrarı ve para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyen adımlar attık.

- Bu adımların, ekonominin orta ve uzun vadede sağlıklı, sürdürülebilir bir büyüme patikasına yönlendirilebilmesine katkı sağlayacağını ve böylelikle fiyat istikrarını destekleyeceğini öngörüyoruz.

 - Önümüzdeki dönemde krediler ve iktisadi faaliyette öngörülen ılımlı toparlanmanın, iç ve dış makro dengeler açısından elde edilen kazanımların devamını sağlayacak ekonomik çerçeveyle uyumlu olduğunu değerlendiriyoruz.

 - Mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduğunu değerlendiriyoruz.

 - Enflasyonun diğer belirleyicilerini değerlendirdiğimizde, toplam talep koşullarının önemli bir göstergesi olan çıktı açığı tahminlerimiz ışığında, iktisadi faaliyet ve işgücü piyasasındaki görünümün enflasyon üzerinde aşağı yönlü etkide bulunduğunu söyleyebiliriz.

 - Parasal duruşumuzu enflasyonun ana eğilimi üzerinde makul bir reel faiz oluşturacak şekilde belirlemekte olduğumuzu tekrar vurgulamak isterim.

 - Parasal duruşumuzu enflasyonun ana eğilimi üzerinde makul bir reel faiz oluşturacak şekilde belirlemekte olduğumuzu tekrar vurgulamak isterim.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar