Merkez Bankası faizi yüzde 15'e çıkardı: Uzmanlar artış kararını değerlendirdi

Merkez Bankası faizi yüzde 15'e çıkardı: Uzmanlar artış kararını değerlendirdi
Merkez Bankası, politika faizini 475 baz puan artırarak yüzde 15'e çekti. Tüm fonlamanın haftalık repo üzerinden yapılacağı ifade edildi. Uzmanlardan konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.

ARTI GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni Başkanı Naci Ağbal, ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında son iki yılın en sert faiz artışını yaparken, sadeleşme adımı attı. TCMB, politika faizini 475 baz puan artışla yüzde 15 seviyesine çıkardı. Kasım toplantısında 475 baz puan faiz artışıyla politika faizini yüzde 15'e çıkarması bekleniyordu. 

Banka tüm fonlamanın haftalık repodan yapılmasına karar verdi. Karar metninde parasal duruşun sıkılığının kararlıkla sürdürüleceği vurgulandı.

Karar metninde sadeleşme hamlesi ile ilgili olarak, "Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama ve sürdürme temel amacına enflasyon hedeflemesi rejiminin gerektirdiği şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik ilkelerini uygulayarak ulaşacaktır. Bu ilkeler ışığında, Merkez Bankası fonlaması temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılacak ve bu faiz oranı parasal duruş için tek gösterge niteliğinde olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Uzmanlar, Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi.

EĞİLMEZ: KARARIN TEK YARARI SADELEŞTİRME OLDU

İktisatçı Mahfi Eğilmez, "TCMB politika faizini 475 baz puan artırarak yüzde 15'e yükseltti. Buna karşılık tüm fonlamanın haftalık repo ile (yani bu faiz üzerinden) yapılmasına karar verdi. Bu durumda zaten yüzde 15'de olan Merkez Bankası ortalama faizi değişmezken kararın tek yararı sadeleştirme oldu" yorumunda bulundu.

SÖNMEZ: YOKSULLAŞMA DERİNLEŞECEK

Ekonomist Mustafa Sönmez, "475 baz puan artışla beraber dolar kurunda biraz gevşeme oldu, 7,50 basamağına oturur, euro da dokuzun altına düştü ama dokuz basamağına oturur 475 baz puan uzun süre idare etmez enflasyon yukarı gittikçe faiz yetersiz bulunacaktır. Arızalı uçak kazasız belasız beklenen faiz artırılarak indirildi. Ama uçak arızalı. Uzun süre uçamaz. Ekonomi resesyonda kalacak, 2021'in en azından ilk yarısı resesyonda geçecek, gerçek işsizliğin yüzde 30'luk düzeyi daha da artacak. Yoksullaşma derinleşecek" dedi.

Ekonomist Uğur Gürses, "Tepki fonksiyonu bilinmeyen, tepki fonksiyonun ne olacağını söylemeyen merkez bankaları etkili olamaz... Üretici fiyatları son üç ayda yüzde 3-3,5 artarken, Merkez Bankası'nın geleceğe dair sinyal vermemesi büyük hata... Mevcut fiili durumu resmileştirmesi kredibiliteyi tesis etmez" değerlendirmesi yaptı.

Prof. Dr. Yalçın Karatepe, "Normalde, merkez bankalarının faiz kararları sadece konu ile ilgili kurumlar ve kişiler tarafından yakından takip edilir. Eğer ortalama bir vatandaş da gözünü Merkez Bankası faiz kararına dikmiş ise o ülkede olağandışı bir durum var demektir" dedi.

HAKAN KARA: NET BİR MESAJ VERMEK ÖNEMLİYDİ

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara, "TCMB'nin faiz serbestisinin kısıtlanması kendi kendini doğrulayan bir döngü. Kısıt altında faiz artışının kur etkisi kalıcı olmaz çünkü beklentiler düzelmez. Bu da "bak demiştim faiz artışı etkisiz" argümanını doğrular ve faiz serbestisinin kısıtlanması için zemin oluşturur. Dolayısıyla yapılması gereken sadece faizi artırmak ve sadeleşmek değil, gerekirse daha da artırılacağına dair net bir mesaj vermektir. Yıllardır yaşadığımız ve ekonomiye büyük tahribat veren bu döngünün kırılması için yarın TCMB'nin elinin titremediğini hissettirmesi önemli" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Piyasanın istediği oldu! Faiz sebep enflasyon sonuç mu göreceğiz! Merkez Bankası metni sanki 'faiz sebep enflasyon sonuç' tezini çürütmek için kaleme alınmış. Ana tema parasal sıkılaştırmanın, yani faiz artışının zaman içinde enflasyonu aşağı çekeceği, fiyat istikrarını sağlayacağı şeklinde..." yorumunda bulundu.

Merkez Bankası eski Başkanı İyi Partili Durmuş Yılmaz, "Merkez Bankası yüzde 10,25 olan bir haftalık repo faizini yüzde 15’e yükselterek OFM’ni tabela faizi haline getirdi. Tüm fonlamanın buradan yapılacağını söyleyerek piyasanın beklediği sadeleştirmeyi yaptı. Olumlu. Enflasyona bağlı olarak sıkılaştırma yapılacağı sinyalini vermemesi önemli bir eksiklik" dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, "Faiz sebep, enflasyon sonuç diyerek, ülkenin 120 milyar dolarını sattınız. Milleti faizle döviz arasına sıkıştırdınız. Dün ekonomiyi kapattınız. Bugün ise faizleri 475 baz puan artırmak zorunda kaldınız. Hızla daralacak ekonomide, Esnaf, sanatkar, çiftçi, emekçi ne yiyip içecek?" değerlendirmesi yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar