Merkez Bankası, 'Görünmeyen işlemler genelgesi'ni güncelledi

Merkez Bankası, 'Görünmeyen işlemler genelgesi'ni güncelledi
Turizm başta olmak üzere hizmet ihracatından sağlanan gelirin bankalara satılması halinde bu dövizin en az yüzde 40'ını Merkez Bankası satın alacak.

Mal ihracatından sağlanan gelirin Merkez Bankası'na satılması zorunlu oranının yüzde 25'ten yüzde 40'a çıkarılmasının ardından önemli bir karar daha alındı.

Merkez Bankası, "Görünmeyen işlemler genelgesi"ni güncelledi.

Bu güncelleme ile döviz kazandırıcı hizmetler ve işlemlerden elde edilen dövizin istenildiği kısmı kadar bankalara satılması halinde, banka bu dövizin en az yüzde 40'nı Merkez Bankası'na satacak.

Merkez Bankası'na satış işlemi ihracat bedellerinde olduğu gibi Merkez Bankası kuru üzerinden gerçekleşecek ve satılan döviz tutarının karşılığı banka tarafından döviz satıcısına TL olarak ödenecek.

Sermaye kontrolü anlamına da gelen düzenlemeye ilişkin talimat şöyle:

"TCMB İhracat Genelgesi’nin "İhracat Bedellerinin Merkez Bankasına Satışı" başlıklı EK MADDE 1’de, 15.04.2022 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığının 15.04.2022 tarihli talimatıyla yapılan değişiklikle daha önce yüzde 25 olan oran yüzde 40 olarak değiştirilmiştir. Bu düzenlemenin yürürlük tarihi 18.04.2022 olarak belirtilmiştir."

Ocak ayında alınan bir kararla, ihracatla elde edilen dövizin yüzde 25’inin Merkez Bankası’na satılması zorunlu hale getirilmişti.

Öne Çıkanlar