Merkez Bankası kararı sonrası 8.61'e kadar gerileyen dolar tekrar 8.64'lerde

Merkez Bankası kararı sonrası 8.61'e kadar gerileyen dolar tekrar 8.64'lerde
Merkez Bankası'nın bugünkü Para Politikası Kurulu toplantısında faizleri sabit bırakma kararı sonrası 8..61'e kadar gerileyen dolar/TL tekrar 8.64 seviyesine yükseldi.

ARTI GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bir haftalık repo faizini beklentilere paralel olarak yüzde 19'da sabit bıraktı. Reuters anketine katılan ekonomistlerin tamamı enflasyondaki yüksek seyir nedeniyle TCMB'nin politika faizini yüzde 19'da tutacağını tahmin ediyordu.

TCMB'nin bir haftalık repo fazini sabit bıraktığı PPK kararının ardından ilk tepki olarak 8.6100 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL yeniden 8.6400 seviyesine yükseldi. TCMB bir haftalık repo faizini beklentilere paralel olarak yüzde 19'da sabit bıraktı.

Faiz kararı öncesinde 8.6465 seviyesinden işlem gören dolar/TL, kararın ardından 8.6100 seviyesine kadar geriledi. Dolar/TL daha sonra ise yeniden 8.6400 seviyesine yükseldi.

Haftaya 8,39 civarında başlayan dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) değişen enflasyon beklentileri, 2023 faiz patikası ve TCMB'nin faizi sabit bırakmasının ardından yüzde 1’e yakın yükselişle 8.64'lerde.

Fed’in yayımladığı tahminlerde 2023 yılında iki adet faiz artırımı yapılması planlanırken önümüzdeki üç yıl için enflasyon beklentileri yukarı yönlü güncellendi. Böyle bir faiz artırımı takvimi ise sürecin piyasadaki bir çok aktörün beklediğinden daha erken başlayacağına işaret ediyor.

Fed açıklamaları sonrasında Brezilya reali hariç tüm gelişen ülke para birimleri hafta başına göre değer kaybederken Türk Lirası perşembe günü itibariyle hafta başından bu yana en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu. Türk Lirası geçen hafta ise en fazla değer kazanan gelişen ülke para birimi olmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar