Merkez Bankası'nda 'adrese teslim' Cumhurbaşkanlığı kararnamesi

Merkez Bankası'nda 'adrese teslim' Cumhurbaşkanlığı kararnamesi
Merkez Bankası Meclisi'ne atanacak bir öğretim üyesine özel kararname çıkarıldı. Yeni düzenlemeyle devlet üniversitelerindeki görevle TCMB Meclisi üyeliği görevi birleşebilecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Meclisi Üyeliği Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete'de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararnameye göre, Yükseköğretim Personel Kanunu'na tabi devlet üniversitelerinde öğretim üyeliği görevi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Meclisi üyeliği görevi birleşebilir.

Cumhurbaşkanı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle Merkez Bankası Banka Meclisi’ne devlet üniversitesinden atanacak öğretim üyesinin her iki görevi birlikte sürdürebilmesine yasal zemin sağlandı.

Merkez Bankası Kanunu'na göre, normalde meclis üyeliğine atananlar özel bir kanuna veya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne dayanmadıkça, banka dışında herhangi bir görev ile birlikte yürütülemiyor. Kararnamede hakkında özel düzenleme çıkarılan kişinin devlet üniversitesinde öğretim üyeliği yaptığı da işaret edilmiş oldu.

Merkez Bankası'nın 2019 yılına ait 88'inci Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı 18 Mayıs Pazartesi günü saat 14.00'te İdare Merkezi Hizmet Binasında Elektronik Genel Kurul Sistemiyle (e-GKS) yapılacak. Genel Kurul'da, bugün hakkında kararname yayımlanan öğretim üyesinin banka meclisi üyeliğine atanması bekleniyor.

Hükümet 2012 yılında siyaset bilimi ve sosyoloji mezunu olduğu için Merkez Bankası yönetimine atanamayan Murat Çetinkaya için Merkez Bankası Kanunu'nu değiştirip önce başkan yardımcılığı, ardından da başkanlığa atamıştı. Kendisi için özel olarak kanun değiştirilen Çetinkaya, faiz tartışmalarının yaşandığı günlerde görev süresi dolmadan görevden alınmıştı.

Öne Çıkanlar