Merkez Bankası'nda mart ayı sonundan beri yedi PPK üyesinin dördü değişti

Merkez Bankası'nda mart ayı sonundan beri yedi PPK üyesinin dördü değişti
Merkez Bankası'ndaki son görevden alma ve atama ile başkanla birlikte toplam yedi üyeden oluşan Para Politikası Kurulu'nun dört üyesi yaklaşık iki aylık sürede değişmiş oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş görevden alındı, yerine istihdam konusu başta olmak üzere akademik çalışmalarıyla ve TCMB geçmişi ile öne çıkan Prof. Dr. Semih Tümen atandı.

Oğuzhan Özbaş, 30 Ağustos 2019 tarihinde Berat Albayrak'ın kabinede görevde olduğu dönemde TCMB Başkan Yardımcılığına atanmıştı. Görevden alma ve yerine atama kararı Resmi Gazete'de bugün yayımlandı.

Reuters'ın görüşlerine başvurduğu sekiz akademisyenin tamamı kendisinin uluslararası kabul gören çalışmalarına dikkat çekerek, Tümen'in TCMB için bir kazanım olduğunu düşündüğünü söyledi. Akademisyenler, Tümen'in istihdam alanındaki çalışmalarının öne çıktığına da dikkat çekti.

Hali hazırda TCMB'de görev yapan bir çalışan, "Bankanın geleceği için oldukça iyi bir atama. İstihdam piyasasındaki uzmanlığı akademik çevrede geniş kabul görmüş biridir. 20 yıl üzeri TCMB tecrübesine sahip. Piyasada da ismi bilinen değerli bir ekonomist. Ben PPK'ya katkısının kuvvetli olacağını düşünüyorum" dedi.

Elazığ'da 1977 yılında doğan Semih Tümen, 2000 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden mezun oldu. Sonrasında 2006 yılında London School of Economics Ekonometri ve Matematiksel Ekonomi ve 2007 yılında Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde yüksek lisans; 2012 yılında ise Chicago Üniversitesi Ekonomi doktorasını tamamladı. TCMB'de 2002 yılında uzman yardımcısı olarak göreve başlayan Tümen, 2011 yılında Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürlüğü'nde ekonomist olarak görev yapmaya başladı. Tümen, 2015-2016 yılları arasında Araştırma ve Para Politikası Genel Müdür Yardımcılığı; 2016-2018 yılları arasında ise Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü görevlerini yürüttü.

Bir bankacı Tümen için, "Piyasada tanınan bir isim. TCMB'deki 20 yıllık tecrübesi ve makro bilgisi ile PPK'da öne çıkacaktır diye düşünüyorum" dedi.

Tümen, 2018 yılından sonra TED Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nde Danışman olarak da görev yaptı. Tümen ayrıca, 2015 yılından itibaren Institute of Labor Economics ve Economic Research Forum'da Bilim Kurulu Üyesi olarak görev aldı. Uluslararası dergilerde birçok çalışması yayımlanan Tümen, pek çok uluslararası akademik dergide de hakemlik ve editörlük yaptı.

BU SABIKA KAYDIYLA HESAPLAŞMADAN GÜVEN OLUR MU?

Gelecek Partisi Kurucu üyesi ve TCMB eski Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan ise, "Aslında görevden alınan kişinin de göreve gelen kişinin de özgeçmişleri güçlü. Bir kararname ile herhangi bir zamanda yönetimi değiştirilebilen bir Merkez Bankası'nın başına isterseniz mezarından çıkarıp Milton Friedman’ı getirin. Bu sabıka kaydıyla hesaplaşmadan güven olur mu?" dedi.

TCMB son dönemde sık başkan değişikliği, 128 milyar dolar olduğu hesaplanan tarihin en büyük rezerv düşüşü, TL'deki değer kaybı ve tüm bunlara rağmen enflasyonda çift haneli kalıcı yüksek seyir nedeniyle hem siyasiler tarafından hem de piyasada uygulamalarıyla sıkça eleştiriliyor.

MART AYI SONUNDAN BERİ YEDİ PPK ÜYESİNDEN DÖRDÜ DEĞİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, mart ayı sonunda Naci Ağbal'ı TCMB Başkanlığı görevinden alıp yerine Şahap Kavcıoğlu'nu atamıştı. Kavcıoğlu atamasından birkaç gün sonra banka içinde önümüzdeki dönemde başkan olabileceği de öngörülen Murat Çetinkaya görevden alınarak yerine Mustafa Duman atandı. Prof Elif Hobikoğlu ise 8 Nisan'da Para Politikası Kurulu (PPK) üyesi olarak görev yapmak üzere seçildi.

PPK'daki son değişiklik ise bugünkü Tümen ataması ile gerçekleşti. Böylece başkan ile birlikte toplam yedi üyeden oluşan PPK'nın dört üyesi yaklaşık iki aylık sürede değişmiş oldu.

Öne Çıkanlar