Merkez Bankası'ndan 'çekirdek enflasyonda eğilimler yükseldi' vurgusu

Merkez Bankası'ndan 'çekirdek enflasyonda eğilimler yükseldi' vurgusu
TÜİK'in dün açıkladığı temmuz enflasyonuna ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Merkez Bankası, çekirdek enflasyon eğiliminin yükseldiğine dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), tüketici fiyatlarının temmuz ayında yüzde 0,58 oranında arttığını ve yıllık enflasyonun 0,86 puan gerileyerek yüzde 11,76'ya gerilediğini anımsatırken, yıllık çekirdek enflasyonun azaldığını, ancak eğilimlerinin yükseldiğini vurguladı. 

Merkez Bankası, enerji fiyatlarının uluslararası petrol fiyatlarındaki toparlanmaya bağlı olarak artışını sürdürdüğünü, gıda yıllık enflasyonunun sınırlı bir düşüş gösterdiğini belirtti.

Temel mal grubu yıllık enflasyonunun bir önceki yılın aynı ayındaki vergi ayarlamalarının oluşturduğu baz etkisiyle gerilediğini kaydeden Merkez Bankası, hizmet enflasyonunun ise yatay seyrettiğini işaret ederek, "Bu görünüm altında B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonu azalırken, eğilimleri yükselmiştir" ifadelerine yer verdi.

Temmuz Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunun özeti şu şekilde:

"Tüketici fiyatları temmuz ayında yüzde 0,58 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,86 puan gerileyerek yüzde 11,76 olmuştur. Enerji fiyatları uluslararası petrol fiyatlarındaki toparlanmaya bağlı olarak artışını sürdürürken, gıda yıllık enflasyonu sınırlı bir düşüş kaydetmiştir. Temel mal grubu yıllık enflasyonu bir önceki yılın aynı ayındaki vergi ayarlamalarının oluşturduğu baz etkisiyle gerilemiş, hizmet enflasyonu ise yatay seyretmiştir. Bu görünüm altında B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonu azalırken, eğilimleri yükselmiştir."

Raporda, temmuz ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,58 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun 0,86 puan azalarak yüzde 11,76 olduğu belirtildi. B ve C endekslerinin yıllık değişim oranlarının sırasıyla 1,46 ve 1,39 puan azalarak yüzde 10,49 ve yüzde 10,25 olarak gerçekleştiği ifade edildi.

"Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre temel mal, gıda ve enerji gruplarının katkıları sırasıyla 0,78, 0,12 ve 0,06 puan azalmış, alkol-tütün-altın ve hizmet gruplarının katkıları sırasıyla 0,08 ve 0,02 puan artmıştır" dendi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar