Merkez Bankası'ndan enflasyon değerlendirmesi: Üretici fiyatlarındaki güçlü artış eğilimi sürdü

Merkez Bankası'ndan enflasyon değerlendirmesi: Üretici fiyatlarındaki güçlü artış eğilimi sürdü
Merkez Bankası, dün açıklanan ocak ayına ilişkin 'Aylık Fiyat Gelişmeleri' değerlendirmesinde, yüksek seyreden üretici fiyatlarına dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ocak ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde yüksek seyreden üretici fiyatlarına dikkat çekti.

TCMB, ocak ayı enflasyonuna ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

"Döviz kurunun birikimli yansımaları ve uluslararası fiyatların etkisiyle üretici fiyatlarındaki güçlü artış eğilimi devam etmiştir. Bu dönemde tüketici yıllık enflasyonundaki artışın sürükleyicisi temel mal ve enerji grupları olmuştur. Giyim dışında kalan temel mallarda; birikimli döviz kuru etkileri, talep koşulları, bazı sektörlerde süregelen arz kısıtları ve uluslararası metal fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak fiyat artışları yüksek seyrini sürdürmüştür. Giyim enflasyonunda ise kısmi bir toparlanma gözlenmekle birlikte düşük düzeyler korunmuştur. Enerji enflasyonu, petrol fiyatlarındaki artış ile elektrik, şebeke suyu, doğalgaz gibi yönetilen/yönlendirilen kalemlerdeki gelişmeler neticesinde yükselmiştir.

Bu dönemde yıllık enflasyon hizmetlerde sınırlı ölçüde gerilerken, gıda grubunda taze meyve ve sebze fiyatlarındaki düzeltmeyle düşüş kaydetmiştir. Diğer taraftan, çiğ süt alım fiyatlarındaki artışın ve uluslararası tarımsal emtia fiyatlarının yansımalarıyla diğer gıda ürünlerinde enflasyon artmıştır. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonu ve eğilimleri yükselmiştir."

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ocakta tüketici fiyatları yıllık yüzde 14,97 artışla, kasım ve aralık aylarının ardından yine beklenti üzerinde geldi. Tüketici fiyatlarında ocakta aylık artış ise yüzde 1,68 olarak kaydedildi. Ocak ayı üretici fiyatlarındaki yükseliş ivmesinin de devam ettiğini gösterdi. Buna göre üretici fiyat endeksi ocakta yıllık yüzde 26,16 artış kaydetti. Aylık olarak bakıldığında artış oranı ise yüzde 2,66 oldu

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar