Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılıklardaki faiz oranını yükseltme hamlesi

Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılıklardaki faiz oranını yükseltme hamlesi
TCMB, TL zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranını yüzde 5'ten yüzde 7'ye yükseltti. Dolar cinsinden zorunlu karşılıklara uygulanan komisyonu da yüzde 0,0250'ten yüzde 0,0125'e indirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yabancı para cinsi zorunlu karşılıklardan alınan komisyonları azaltırken, Türk Lirası cinsi zorunlu karşılıklara ödenen faiz/nema oranlarını artırdı.

Merkez Bankası, son dönemde atılan normalleşme adımlarını destekleyici nitelikteki bir kararla zorunlu karşılıklara uygulanan faizlerde değişikliğe gitti.

TCMB, Türk Lirası karşılıklar için uygulanan faiz oranını yüzde 5'ten yüzde 7'ye yükseltirken ABD doları cinsinden karşılıklara uygulanan komisyon oranı ise yüzde 0,0250'den yüzde 0,0125 'e düşürdü. 

Öte yandan TCMB, zorunlu karşılıklar hakkında tebliğ ile belirlenen koşulları sağlayan reel kredi büyümesine sahip bankalara yüzde 9, diğer bankalara yüzde 2 uygulanacağını bildirdi. Bugünkü karar öncesinde kredi büyümesini sağlayan bankalara yüzde 7, diğer bankalara yüzde 0 olarak uygulanıyordu.

TCMB'den bugün alınan kararlara ilişkin yapılan açıklama şöyle: 

"TCMB, bankaların döviz cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıkların mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) yükümlülükleri için tutulması gereken tutara kadar olan kısmı üzerinden uygulanan komisyon oranlarını yarı yarıya düşürdü. Ayrıca, TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz/nema oranlarına da, kredi büyümesi koşulu aranmaksızın, 200 baz puan artırdı.

Söz konusu düzenlemelerin son dönemde gerçekleşen normalleşme süreci kapsamındaki diğer adımları destekler nitelikte olduğu görülmektedir. Yabancı para zorunlu karşılıklardan alınan komisyonların azaltılması ve TL zorunlu karşılıklara ödenen faizlerin artırılması, bankacılık sisteminin aracılık maliyetlerini azaltacaktır. Bu değişiklikler, normalleşme döneminin amaçlarına uygun olarak, parasal aktarım mekanizmasını ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar