Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi Reuters anketi: Sabit bırakılacağı tahmin ediliyor

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi Reuters anketi: Sabit bırakılacağı tahmin ediliyor
Reuters anketine katılan 15 ekonomist, 26 Mayıs'ta açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı öncesi son tahminlerini açıkladı.

Merkez Bankası, geçen yıl politika faizini eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında toplam 500 baz puan indirerek yüzde 19 seviyesinden yüzde 14 seviyesine çekmişti. Banka; ocak, şubat, mart ve nisan ayında beklentilere paralel olarak faizde herhangi bir değişikliğe gitmemişti.

Merkez Bankası'nın faiz kararlarıyla birlikte kur krizi patlak vermiş, yıllık enflasyon 69,97'e çıkmıştı.

SABİT BIRAKILACAĞI TAHMİN EDİLİYOR

Bu gelişmelerle birlikte Reuters anketine katılan 15 ekonomistin tamamı mayıs ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerin sabit bırakılacağı görüşünde.

YIL SONU TAHMİN

Yıl sonu için tahmin veren toplam 8 katılımcıdan 2'si TCMB'nin yıl bitmeden faiz artırmak zorunda kalacağını öngörüyor. Ankete katılan ekonomistlerden biri politika faizinin yıl sonunda yüzde 15'e yükseleceğini tahmin ederken diğer bir katılımcı ise yüzde 20 seviyesine arttırılacağını öngördü.

DEĞİŞİKLİĞE DAİR SİNYAL YOK

TCMB ise enflasyondaki yükselişe rağmen son dört toplantısında politika faizini değiştirmedi. Banka daha sonra faiz değişikliği yapabileceğine dair de sinyal vermedi.

Bazı ekonomistler ise TCMB'nin kararlarının öngörülemezliği sebebiyle son aylardaki anketlere katılmamayı seçiyor

Öne Çıkanlar