Merkez Bankası önlemleri sonrası faiz Londra'da yüzde 11, İstanbul'da yüzde 15

Merkez Bankası önlemleri sonrası faiz Londra'da yüzde 11, İstanbul'da yüzde 15
Merkez Bankası faizi yüzde 15'e yükselttikten sonra yurtiçi piyasaları bu faiz oranı ile fonlamaya başlarken, TL işlemlerin en çok yapıldığı Londra piyasalarına bu faiz oranı yansımadı.

Türk Lirası'na yönelik spekülatif atakları önlemek için alınan önlemler ortaya tuhaf bir tablo çıkardı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faizi yüzde 15’e yükselttikten sonra yurtiçi piyasaları bu faiz oranı ile fonlamaya başlarken, TL işlemlerin en çok yapıldığı Londra piyasalarına bu faiz oranı yansımadı.

Daha önce alınan swap işlem limitlerini sınırlama kararının etkisiyle Londra swap piyasalarında TL'nin faizinin yüzde 11 seviyelerinde seyrettiği belirtiliyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) TL'ye spekülatif atakları önlemek için bankaların yurtdışı piyasalar ile yapılan swap işlem limitlerini sınırlama kararı bu kez ters tepti.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, döviz talebini yönetebilmek için Türkiye sıcak para girişine ihtiyaç duyuyor. Ancak BDDK'nın işlem limitlerini sınırlama kararı hem döviz girişini sınılıyor hem de yurtdışı piyasalarda TL'nin faizinin düşük kalmasına neden oluyor.

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, "TL'ye gelecek yurtdışı kaynaklı spekülatif atakları engelleme amaçlı olarak piyasa mekanizmasına karşı çok fazla müdahaleci olundu. Yurtdışı ile swap limitlerinin kısılması bu olağandışı önlemlerden birisiydi, normalleşme adımları ile beraber bankaların yurtdışı swap limitleri esnetildi ancak bu alanda halen tam anlamıyla normalleşme sağlanamadı" dedi.

Londra swap piyasasında TL faizinin yüzde 10,9-11 seviyelerinde olduğunu belirten Erkan, "Yurtdışı swap işlemleri üzerindeki sınırın kaldırılması ile yurtdışı piyasasıyla entegrasyonun sağlanması olumlu olur" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar