Merkez'den 'üretici fiyatları baskısı' mesajı

Merkez'den 'üretici fiyatları baskısı' mesajı
Merkez Bankası, şubat ayı fiyat gelişmeleri raporunda, tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskısının sürdüğünü belirtti.

Merkez Bankası, şubat enflasyonu sonrası fiyat gelişmelerine ilişkin raporunu yayımladı.

Merkez Bankası'nın aylık fiyat gelişmeleri raporunda gıda yıllık enflasyonunun gerilemekle birlikte yüksek seyrini koruduğu belirtildi.

Açıklamada şubat ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,16 oranında artttığı ve yıllık enflasyon 0,68 puan azalarak yüzde 19,67 olduğu hatırlatılarak, "Yıllık enflasyon petrol fiyatlarındaki görünüme bağlı olarak enerji grubunda yükselirken, diğer alt gruplarda düşüş göstermiştir. Gıda yıllık enflasyonu bu dönemde gerilemekle birlikte yüksek seviyesini korumuştur. Temel mallar yıllık enflasyonundaki yavaşlama eğilimi alt gruplar geneline yayılarak sürmüştür. Hizmet fiyatları Ocak ayındaki yüksek artış sonrasında bu dönemde görece ılımlı bir artış göstermiştir. Bu görünüm altında, çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonu yavaşlamış, ana eğilimindeki düşük seviyeler korunmuştur" dendi. 

Raporda öne çıkan noktalar şöyle:

- Yıllık enflasyon petrol fiyatlarındaki görünüme bağlı olarak enerji grubunda yükselirken, diğer alt gruplarda düşüş göstermiştir.

- Gıda yıllık enflasyonu bu dönemde gerilemekle birlikte yüksek seviyesini korumuştur.

- Temel mallar yıllık enflasyonundaki yavaşlama eğilimi alt gruplar geneline yayılarak sürmüştür.

- Hizmet fiyatları ocak ayındaki yüksek artış sonrasında bu dönemde görece ılımlı bir artış göstermiştir.

- Bu görünüm altında, çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonu yavaşlamış, ana eğilimindeki düşük seviyeler korunmuştur.

- Hizmet yıllık enflasyonu, iç talep koşullarındaki zayıf seyre karşın, maliyet etkilerine bağlı olarak yüksek seyrini korumaya devam etmiştir.

- Temel mal grubu fiyatlarındaki ılımlı seyirde Türk Lirası'ndaki görünüm ve iç talepteki zayıf seyrin etkileri izlenmiştir.

- Şubat ayında tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları sürmüştür. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar