Mescid-i Aksa'dan alevler yükselirken yapılan Kudüs Günü kutlamasına tepki

Mescid-i Aksa'dan alevler yükselirken yapılan Kudüs Günü kutlamasına tepki
İsrail'de bazı gruplar, İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal ettiği, 1967'deki Altı Gün Savaşı'nın yıl dönümünü İbrani takvimine göre 'Kudüs Günü' olarak kutluyor.

İsrail polisinin Mescid-i Aksa'da namaz kılan Filistinlilere saldırı gerçekleştirdiği sırada, Yahudilerin Mescid-i Aksa yerleşkesi yakınlarında Kudüs Günü'nü kutladığı görüntüler ortaya çıktı.

İsrail'de bazı gruplar, İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal ettiği, 1967'deki Altı Gün Savaşı'nın yıl dönümünü İbrani takvimine göre "Kudüs Günü" olarak kutluyor. Bu yıl bu takvime göre Kudüs günü 9-10 Mayıs'a denk geliyor.

Her yıl İbrani takvimine göre kutlanan Kudüs Günü'nde yüzlerce Yahudi ellerinde bayraklarla Müslümanlar için kutsal olan bu bölgeye yürüyerek sloganlar atıyor ve İsrail marşları söylüyor.

Bu kutlamalar, Filistinliler için "bilerek yapılan provokasyon" olarak değerlendiriliyor. Bu yıl bu günün Ramazan ayının son günlerine denk gelmesi, Filistinli grupların Mescid-i Aksa çevresinde barikatlar oluşturarak bu grupları engellemeye yönelik daha sert bir adım atmaya itti. Kudüs dışında yaşayan yüzlerce Filistinli de hafta sonu otobüslerle Mescid-i Aksa'ya akın ederek nöbete katıldı.

MUHALİF LİDERDEN AÇIKLAMA

İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik müdahalesi devam ederken, muhalif lider Yair Lapid, "Ülkenin bir yön değişikliğine ihtiyacı olduğunu hepimiz anlıyoruz. Birkaç gün içinde geniş anlaşmalara ve kamu yararına dayanan yeni, işleyen bir İsrail hükümetini kurabiliriz" ifadelerini kullandı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de, Kudüs Günü'nü kutlayan Yahudilerin görüntülerine tepki göstererek, "Mabed yanarken kutlama yapanların vicdansızlık ve ahlaksızlıktan başka bir şeyle anılmaları mümkün değil" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar