Metal işçisi kadınlar daha fazla sağlık sorunu yaşıyor

Metal işçisi kadınlar daha fazla sağlık sorunu yaşıyor
Birleşik Metal-İş metal sektöründeki toplumsal cinsiyet eşitsizliğini araştırdı.

ARTI GERÇEK- DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Araştırma Merkezi (BİSAM), ‘Metal İşçilerinin Mesleki Sağlık Riskleri ve Sağlık Durumları’ başlıklı bir rapor yayımladı. Bin 374 işçinin katıldığı araştırmaya göre kadın işçiler erkek işçilere göre daha dezavantajlı konumda.

BİSAM’dan rapora dair yapılan açıklamda, "Kadın işçi sağlığı ile ilgili politikalar hayata geçirilirken, risk değerlendirmeleri yapılırken cinsiyet rollerinin kadınlar üzerindeki etkilerini hesaba katmak gereklidir. Bir bütün olarak kadın işçinin iyilik halini en üst seviyeye çekecek, eşitlikçi, kadınları güçlendirici politikalar da iyileştirici sağlık önlemlerinin bir parçası olarak hayata geçirilmelidir" ifadelerine yer verilirken çalışmanın 8 Mart dolayısıyla yayımlandığı vurgulandı. Söz konusu araştırma ocak ve şubat ayları arasında yapıldı.

Araştırmaya göre erkeklerde evli olanların oranı yüzde 77,9 iken kadınlarda bu oran yüzde 54,3’tür. Bekâr kadınların oranı yüzde 32,6, eşinden ayrılmış olan kadınların oranı yüzde 12 iken, erkeklerde bu oran sırasıyla yüzde 19,3 ve yüzde 2,5’tir.

Eğitim durumu açısından yapılan değerlendirmeye göre cinsiyetler arasında önemli bir fark bulunmazken lisans ve lisans üstü eğitim gören kadınların daha fazla olduğu görüldü. Meslek liselerinde erkeklerin, düz liselerde ise kadınların oranı daha yüksek olduğu saptandı.

‘KADIN İŞÇİLERİNİN DÖRTTE BİRİ KAS VE İSKELET HASTALIĞINA SAHİP’

Araştırmaya katılan kadın işçilerin 55’i (%60) tanısı konulan bir hastalığının olmadığını ifade ederken, 37’si (%40) tanılı bir hastalığının olduğunu ifade etti. Kadınlarda tanılı hastalık oranı yüzde 40 iken erkeklerde bu oran yüzde 30 oldu.

Araştırmaya göre kadınların yüzde 31,9’u trafo ve montaj, tanımsız diğer işlerde yüzde 20,9, bakım ve kalite kontrol işlerinde yüzde 13,2, Paketleme-Depo-Lojistik-Yükleme işlerinde ise yüzde 12,1 oranında çalışıyor.
Erkeklerde ise en çok yapılan işlerde tanımsız diğer işler yüzde 20,4 ile ön sıradayken, trafo ve montaj işi yüzde 13,9 ile ikinci sırayı aldı.

KADINLARIN ÜÇTE İKİSİNE YAKINI BAŞ AĞRISI VE GÖZ YORGUNLUĞU YAŞIYOR

Kadınların yüzde 70’i boyun, omuzlar, kollar veya elleri etkileyen kemik, eklem veya kas sorunları; yüzde 50,6’sı kalça, bacaklar veya ayakları etkileyen kemik, eklem veya kas sorunları; yüzde 60,5’i sırtı ve belli etkileyen sorunlar ile baş ağrısı ve göz yorgunluğu yaşadığını ifade etti. Kadınların baş ağrısı ve göz yorgunluğunu erkeklere göre istatistiksel olarak daha fazla yaşamadığı ortaya çıktı.

‘KADINA YÖNELİK HER TÜRLÜ AYRIMCILIK TERK EDİLMELİ’

Araştırmanın sonuç bölümünde ise Birleşik Metal-İş Kadın Komisyonu’nun taleplerine yer verilerek; 

"Ev içi işler, çocuk ve yaşlı bakımları kadınların üzerinden alınmalı, kreş ve yaşlı bakım evleri yaygınlaştırılmalı,
Kadınlar için düzenli, güvenceli istihdam sağlanmalı,

Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılık terk edilmeli, cinsiyetçi istihdama ve işyerlerinde cinsiyetçi iş bölümüne son verilmeli,

Sendikalar çalışma alanlarına yönelik politikalarını oluşturulurken ve hayata geçirirken toplumsal cinsiyet eşitliğini referans almalı,

ILO’nun 100 Sayılı Sözleşmesi’nde de ifadesini bulan "eşit değerde işe eşit ücret" uygulanmalı,
Başta sendikalar olmak üzere, tüm demokratik kitle örgütlerinde karar mekanizmalarında kadın temsilini arttıracak pozitif önlemler alınmalı,

İstanbul Sözleşmesi’nin tartışılmasına son verilmeli, 6284 sayılı Yasa etkin bir şekilde uygulanmalı,

ILO’nun 190 Sayılı Sözleşmesi onaylanmalı, sendikalar bu konuda ortak kampanyalar örgütlemeli

Evde, sokakta, işyerlerinde yaşamın her alanında kadına yönelik fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddet ve tacizin sonlandırılması için önlemler alınmalı,

Yaşanan salgın koşullarında ve ekonomik kriz dönemlerinde sermayeye değil yoksul halka, emekçiye ve kadınlara bütçe ayrılması için mücadele edilmelidir" denildi.

Öne Çıkanlar