Polislerin itirazı reddedildi: Metin Lokumcu davası ağır ceza mahkemesinde

Polislerin itirazı reddedildi: Metin Lokumcu davası ağır ceza mahkemesinde
"Metin Hoca'yı herkes seviyordu. Savaş alanında barış elçisi gibiydi. Biz adaleti sağlamaya çalışacağız. Burada alacağımız bir sonuç biber gazının silah olduğunu ispatlayabilir."

Artvin Hopa'da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'deki mitingi öncesi düzenlenen protestolara müdahalede polisin sıktığı biber gazı sonucu yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüyle ilgili davada önemli bir gelişme yaşandı. Trabzon 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nin görevsizlik kararı sonrası sanık polislerin dosyanın ağır cezaya gitmesine yaptığı itiraz reddedildi. Metin Lokumcu davası bundan sonra Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Metin Lokumcu Davası’na ilişkin gelişmeleri aktaran Twitter hesabı kararı şu ifadelerle duyurdu:

"13 polisin yargılandığı davamızın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karşı yapılan itirazlar reddedildi. 10 yıl 3 ay 21 gün sonra nihayet talep ettiğimiz ve olması gereken noktaya geldik. Davamız artık Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Yeni duruşma günü verildiğinde yine hep birlikte Trabzon'da olacağız. Metin hocanın iradesiyle adalet mücadelemize devam edeceğiz."

POLİSLER AĞIR CEZA MAHKEMESİNDE ‘KASTEN YARALAMAYLA ÖLÜM’ SUÇUNDAN YARGILANACAK

Ağır ceza mahkemesi, dosyayı kabul ederse polisler ‘kasten yaralama sonucu ölüm’ suçlamasıyla yargılanacak. Bu suç maddesinden mahkum olurlarsa 8 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılacaklar. Mahkeme ayrıca yeni bir duruşma günü belirleyecek.

NE OLMUŞTU?

31 Mayıs 2011’de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim mitingi için gideceği Hopa’da protestolar düzenlenmişti. Söz konusu protestolara müdahale sırasında emekli öğretmen Metin Lokumcu, sıkılan biber gazı nedeniyle fenalaşarak hayatını kaybetmişti. Adli tıp raporuna göre 54 yaşındaki Lokumcu’nun ölüm nedeni polisin sıktığı biber gazı olduğu tespit edildi.

Lokumcu’nun ölümüne ilişkin soruşturma ancak dokuz yıl sonra sonuçlandı. Eylül 2020’de hazırlanan iddianamede Artvin ve Hopa emniyet müdürlerinin aralarında bulunduğu 13 polisin ‘taksirle ölüme neden olma’ suçlamasıyla cezalandırılması istendi. Yöneltilen suçlamayla mahkumiyet verilmesi durumunda polisler iki yıldan altı yıla kadar hapisle cezalandırılacaktı.

Hopa Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen davanın ilk duruşması için 24 Aralık 2020 tarihine gün verildi, ancak bir gün kala dava, ‘güvenlik’ gerekçesiyle Trabzon 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne nakledildi.

‘BU DAVA YETKİ ALANIMI AŞIYOR’

Metin Lokumcu'nun ölümü ile ilgili "taksirle ölüme neden olma" suçlamasıyla 13 polisin yargılandığı davanın 28 Haziran'da görülen ikinci duruşmasında mahkeme heyeti, "kanıtlar göz önünde bulundurulduğunda bu dava yetki alanımı aşıyor" diyerek görevsizlik kararı vermişti. Lokumcu ailesinin avukatları yargılamanın başından bu yana dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi talebinde bulunuyorlardı.

Lokumcu ailesinin avukatı Meriç Eyüboğlu mahkemenin görevsizlik kararı vermesi sonrası yaptığı açıklamada ağır cezaya gönderilmesini buruk bir sevinç olarak niteleyerek şöyle demişti: "Yargılama pratiği ve davanın geçmişi bize çok umut vermiyor. Ama dosyanın ağır cezaya gönderilmesi bir kapı aralıyor. Polislerin bazılarının avukatları dosyanın ağır cezaya gitmesine itiraz etti. Bu bizim beklediğimiz bir şeydi. Ağır ceza mahkemesi kendisinin görevli olup olmadığına karar verecek ve bir duruşma günü verecek. Araya adli tatil girecek. Eğer kendisinin yetkisiz olduğunu düşünürse iki mahkemede görülmeyecek ve dosya Yargıtay'a gidecek. Bizim istediğimiz Ağır Ceza'da görülmesi."

Metin Lokumcu'nun oğlu Ulaş Lokumcu da, davanın seyri ve geleceği hakkında şunları söylemişti:

"Bizim adalet arayışımız hep devam edecek. Biz bu dava ne kadar duyulursa o kadar adil bir yargılama olacağına inanıyoruz. Biz her zaman herkesten destek bekledik. Metin Hoca'yı herkes seviyordu. Savaş alanında barış elçisi gibiydi. Biz adaleti sağlamaya çalışacağız. Burada alacağımız bir sonuç biber gazının silah olduğunu ispatlayabilir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar