Metin Lokumcu davasının yeri belli oldu

Metin Lokumcu davasının yeri belli oldu
Metin Lokumcu davası Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

ARTI GERÇEK-Hopa'da 2011 yılında katledilen Metin Lokumcu'nun öldürülmesinin ardından bir kısım kolluk görevlisi hakkında iddianame tanzim edilmiş ve duruşma günü belirlenmişti. Duruşma günü gelmeden Hopa 2. Asliye Ceza Mahkemesi davanın güvenlik gerekçesiyle naklini talep etmişti. Talep duruşmaya bir gün kala kabul edilmiş ve dosyanın Trabzon'a nakledilmesine karar vermişti. 

Trabzon'a nakledilen davayı Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin göreceği bugün dosya avukatlarına yapılan tebligat ile belli oldu. Buna göre duruşma 21 Nisan 2021 günü 10.00 saatinde görülecek. 

HALKEVLER: METİN LOKUMCU ONURUMUZDUR 21 NİSAN'DA TRABZON'DAYIZ 

Konuyla ilgili Halkevleri sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı: 

"Metin Lokumcu'nun katledilmesinin üzerinden 9 yıl sonra açılan dava dosyası hukuksuz bir şekilde Trabzon'a kaçırılmıştı. Bugün davanın 21 Nisan 2021'de Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüleceğini öğrendik.
Yıllardır anısını müdahalemizde yaşattığımız Metin hocamıza ve davasına sahip çıkacağız. 21 Nisan günü Trabzon'da olacak ve Metin hocamızın katillerinden ve ölümünden sorumlu olanlardan nerede olursa olsun hesap soracağız.

Sanmasınlar ki hesap sormayacağız
Bir anlık öfke değil kavgamız bu
Sanılmasın ki gidenlerin acısı bu
Bir ölür bin doğarız yolumuz bu..."

'BU HUKUKSUZLUKLARA İTİRAZ EDECEĞİZ'

Lokumcu Ailesi'nin avukatlarından Mert Ekinci ise şunları söyledi: 

"Duruşma Trabzon'a kaçırıldıktan sonra dosyada adil bir karar çıkacağına ilişkin kaygı ve şüphelerimiz vardı. Mahkemece düzenlenen tensip zaptını görünce bu kaygılarımız daha da arttı. Daha tek bir duruşma yapılmayan bu dosyada Hopa'daki mahkeme hukuksuz bir şekilde sanıkların önemli bir bölümünün savunmasının alınmasına karar vermişti. Nakil talebi varken, bu karar sonuçlanıncaya kadar sanıkların talimatla savunmalarının alınmasına son verilmesini talep etmiştik ancak mahkeme bu talebimiz hakkında bir karar bile vermedi. Trabzon'daki mahkeme ise savunması alınan sanıkların tekrar savunmasının alınmamasına karar vermiş durumda. Dosyadaki tanıkların ise mahkemeye getirtilmesi yerine yine bulundukları illerden talimatla dinlenilmesine karar verilmiş. Trabzon'a gittiğimizde sanıksız, tanıksız bir yargılama ile karşılaşacağız. Böyle bir yargılamanın da adil olacağını söylemek mümkün değil. Sanıklara ve tanıklara kanunen doğrudan soru yöneltme hakkımız, gerçekleri ortaya çıkarma hakkımız elimizden alınıyor. Bu hukuksuzluklara itiraz edeceğiz." 

'ADİL BİR YARGILANMA TESİSİ İÇİN HUKUK ÖNÜNDE MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Aile avukatlarından ve Halkevleri Hukuk Sekreteri Av. Sercan Aran ise şunları söyledi: 

" Mahkemenin tensip ile kurduğu ara kararlardan biri de Hopa'da yaşananlarla ilgili olarak "31/05/2011 tarihinde Hopa ilçesinde meydana gelen hadiselerle ilgili devam eden, kovuşturma" olup olmadığı ve "açılan dava varsa iddianameleri ile sanıklardan bu dosyalarda yaralananlar varsa onların adli raporları" istenilmiş. Daha yargılama başlamadan, mahkemenin sanıkların yaralandıklarına dair bir iddiaları bile yokken, sanıkları korurcasına delil toplama çabasına girmesi, davanın seyri açısından adil bir yargılanma olmayacağına ilişkin kanaatlerimizi artırıyor. Yine mahkeme Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü'nden güvenlik talep etmiş. En başta da söylediğimiz şey buydu. Güvenlik Trabzon'da alınabiliyorsa, Hopa'da neden alınamıyor? Trabzon güvenli ise neden ekstra güvenlik önlemi alınıyor? Bu durumu dosyadaki yargılamada adil bir sonuç çıkmaması girişimlerinden öte bir anlamda maalesef yorumlayamıyoruz. Ancak ne olursa olsun hukuksuzlukları ortaya çıkarmak için, adil bir yargılanma tesisi için hukuk önünde mücadelemizi sürdürecek, ailenin tüm avukatları ve gelecek tüm meslektaşlarımız ile Trabzon'da olacağız."

Öne Çıkanlar