MetroPOLL: 10 seçmenden 6'sı Suudi Arabistan'la yakınlaşmaya olumsuz bakıyor

MetroPOLL: 10 seçmenden 6'sı Suudi Arabistan'la yakınlaşmaya olumsuz bakıyor
MetroPOLL Araştırma’nın verilerine göre her 10 seçmenden altısı Suudi Arabistan’la yakınlaşmaya olumsuz bakıyor

AKP hükümeti, 22 yıllık iktidarı boyunca, daha önce ilişkilerin bozulduğu ülkelerle çoğunlukla ekonomik zorunluluklardan kaynaklanan "iyileşme adımları"na devam ediyor

Bu kapsamda Suudi Arabistan’ın fiili yöneticisi olarak görülen Veliaht Prens Muhammed bin Selman yarın başkent Ankara’yı ziyaret edecek.

Piyasalarda yeni döviz kaynağı sağlanıp sağlanamayacağı ve sağlanırsa tutarın ne olacağı yakından takip ediliyor. Bu kapsamda Merkez Bankası’nın olası bir swap anlaşması da takip edilen konular arasında yer alıyor.

KAŞIKÇI DOSYASIYLA BAŞLADI

Ankara’yla Riyad arasında son birkaç yılda duran diplomatik ilişkiler, İstanbul’daki Suudi Arabistan konsolosluğunda Suudi yetkililer tarafından öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın dosyasının Riyad’a iade edilmesi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ülkeye resmi ziyareti sonrası ‘düzelmeye’ başladı.

Erdoğan, daha önce iktidar yetkililerince Kaşıkçı’nın ölüm emrini verdiği iddia edilen Selman’la da görüşüp kucaklaşmıştı. Daha sonra, Suudi Arabistan, Türkiye’ye seyahat kısıtlamasını kaldırmıştı.

17,30’un üstünde seyrini sürdüren dolar/TL için piyasada gözler Selman’ın Ankara ziyaretine çevrildi. Reuters’a konuşan üst düzey bir yetkili, ziyarette bazı anlaşmaların imzalanacağını ve ‘tam normalleşme’nin başlayacağını aktardı.

EN ÇOK İSTENMEYEN ÜLKE İSRAİL

Muhammed bin Selman'ın gelişine saatler kala MetroPOLL’ün kurucu ve yöneticisi Özer Sencar’ın Twitter’dan paylaştığı araştırmaya göre seçmenin çoğunluğu Türkiye’nin ‘arası bozuk’ olduğu ülkelerle ilişkileri iyileştirmesine olumlu bakmıyor.

Yakınlaşılması olumsuz karşılanan ülkelerde zirveyi yüzde 67,6’yla İsrail alırken, iyileşme adımları en çok yüzde 42,1’le Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) olumlu karşılanıyor. Suudi Arabistan'la yakınlaşmaya olumlu bakanların oranı yüzde 29,7, olumsuz bakanların oranı ise yüzde 60.3. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar