'Mevcut AYM üyeleri HDP kapatma davasına bakamaz'

'Mevcut AYM üyeleri HDP kapatma davasına bakamaz'
Avukat Karaman, kapatılma davasını partili cumhurbaşkanının atadığı savcının açtığını, davayı da yine partili cumhurbaşkanının atadığı AYM üyelerinin karara bağlayacağına dikkati çekti.

HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman, Anayasa Mahkemesi üyelerinin Cumhurbaşkanı tarafından atandığını ve daha önceki hak ihlali odaklı davalardaki performansları dikkate alındığında tarafsız davranmayacaklarını öngören bir bir dizi tweet paylaştı.

Mahsuni Karaman, HDP hakkında kapatma davası iddianamesi hazırlayan Yargıtay Başsavcısı'nın partili cumhurbaşkanı tarafından atandığını, bu kapatma talebini inceleyecek olan Anayasa Mahkemesi üyelerinin de partili cumhurbaşkanı tarafından atıldığına dikkati çekti çekti. Karaman bu yapıdaki bir mahkemenin HDP'yi yargılayamayacağını ifade etti.

Avukat Karaman, AYM üyelerinin Demirtaş'ın da aralarında olduğu tutuklanan HDP'lilerle ilgili kararının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından "hukuk dışı ve gizli siyasal amaca hizmet" şeklinde nitelendirildiğini hatırlatarak şu hususkları vurguladı: 

"HDP’nin kapatılması davasını, Partili Cumhurbaşkanının atadığı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı açıyor! Davayı, yine Partili Cumhurbaşkanının atadığı Anayasa Mahkemesi üyeleri karara bağlayacak! HDP’nin kapatılma davasını inceleyecek bir Mahkeme yapısı yoktur. Şöyle:

1- İrfan Fidan, HDP’li siyasetçilerle ilgili onlarca operasyon düzenlemiş bir AYM üyesidir. Kapatma davasında yargıç olarak görev alamaz.

2- AYM üyelerinin bir kısmı, 2016 yılında HDP'li vekillerin dokunulmazlığını kaldıran Anayasa değişikliğine yönelik itirazı ret etmiştir.

3- Demirtaş ve arkadaşlarının 4 Kasım 2016 tarihinde tutuklanması sonrası yapılan bireysel başvuruları bu üyeler reddetmiştir. Nitekim kararları, AİHM Büyük Dairesince hukuk dışı ve gizli siyasal amaca hizmet olarak nitelenmiştir.

4- AYM üyelerinin HDP ve HDP’li siyasetçilerle ilgili bugüne kadar yaptığı tasarrufların tümü bir kısım üyeyi bu davaya bakmaktan yasaklı hale getirirken, diğer bir kısım üyeler açısından ise reddi hakim nedenidir. Mevcut AYM üyeleri HDP kapatma davasına bakamaz!" (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar