Mevsimlik işçiler çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor

Mevsimlik işçiler çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor
Mevsimlik tarım işçisi olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden Niğde'ye giden aileler sadece para kazanırken değil paydos ettiklerinde de yaşam mücadelesi veriyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki hayatlarını geride bırakıp uzak illerde ekmek parası kazanmak için çocuklarıyla yola çıkan aileler, mevsimlik tarım işçiliği yapmak için Niğde’ye çadır kurup yerleşti.

Tarlalarda iş bulan aileler, günün ilk ışıkları ile birlikte çalışmaya başlayıp akşam saat 17:00 sıralarında çadırlarına dönüyor. Aileler, memleketlerinden uzakta yaklaşık 6 boyunca çalıştıktan sonra evlerine doğru yola çıkıyor.

'EKMEK PARASI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ'

Urfa’dan Niğde’ye çalışmaya gelenlerden Mehmet Sagar, "Yılın belirli aylarında Niğde'ye geliyoruz ve çalışıyoruz. Her yıl 6 ay gibi bir süre buraya geliyoruz ve sıcak havada, güneşin altında çalışarak ekmek parası kazanmak için mücadele ediyoruz. Evimizden nisan ayında ailecek çıkarız. Eylül ya da ekim ayında tekrar evimize gideriz. Yaklaşık 550 kilometre gibi bir uzaklıkğa çalışmak için geliyoruz" dedi.


Mevsimlik işçiler sadece para kazanırken değil paydos ettiklerinde de yaşam mücadelesi veriyor.

'URFA'DA TARIMDA İŞÇİLİK YOK'

Tarım işçisi olarak çalışmaya gelenlerden Mustafa Ekler ise "Biz Niğde’ye geliyoruz, turşu fabrikasından sonra patates tarlalarında çalışmaya devam ediyoruz. Niğde’de üretilen meyve ve sebzeler bizim emeğimizle işleniyor ve toplanıyor. Urfa’da işçilik yok, hep tarım aletleriyle yapılıyor. urfa’da buğday ve pamuk üretimi yapılıyor, onlar da tarım aletleriyle toplanıyor ama Niğde'de meyveler genellikle işçilikle yapılıyor. Bizler yaklaşık 5 ile 6 ay gibi evimizden uzaklarda ekmek parası mücadelesi vermeye devam ediyoruz. Burada yaz aylarında çalışıp kışın ise memleketimizde ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz" diye konuştu. (DHA)

Öne Çıkanlar