Mevsimlik işçilerin koşulları salgın günlerinde de değişmedi

Mevsimlik işçilerin koşulları salgın günlerinde de değişmedi
Salgına rağmen araçlara halen araçlara doldurularak tarlalara götürülen mevsimlik tarım işleri, işsizlik korkusuyla taleplerini de dile getiremiyor.

Üst üste istiflenerek tarla ve meyve bahçelerine götürülen mevsimlik tarım işçilerinin coronavirus salgınına rağmen ağır şartlarında herhangi bir değişiklik yok.

Yıllardır iş cinayetleri, emek sömürüsü, sağlıksız ve zorlu çalışma şartlarında çalışan tarım işçileri bu kez salgını tehdidi nedeniyle kaygılı. Eldiven, maske gibi koruyucu ekipman olmadan çalışmaya zorlanan işçiler, tıklım tıkış araçlarla tarlalara gidip geliyor. Tarım işçileri, işsizlik korkusuyla taleplerini de dile getiremiyor.

YAŞAM ZORLAŞTI

60 yaşındaki Ecevit Aslan, yaklaşık 1 yıldır tarlalarda çalışıyor. Aslan, karşılaştıkları zorlukları şöyle anlattı:

"İş bulamayınca buralarda çalışmaya başladım. Herhangi bir maaşım da yoktu. Bu işin rahat bir tarafı yok. Sıcaklar başladı. Gecenin bir vakti kalkıp geliyoruz. 6 çocuğum var. Onlardan biri benimle beraber gelip çalışıyor. Kiracıyım. Suyun, elektriğin faturası var. Günlüğümüz 80 TL. Bu aldığımız para sadece karnımızı doyuruyor. Yevmiyemiz çok az. Salgına karşı çaremiz yok. 10 işçinin tek bir araca binmesi ne çavuşu ne de patronu kurtarıyor. 6 ya da 10 işçi tek bir kamyona da binemiyor. Bizde isterdik tek bir koltukta işe gidip gelmeyi ama mecburuz. Korkuyoruz ceza yemekten. Önlem yok; işçi ne diyebilir ki mecburuz. Gecenin bir vakti kalkıp akşam saati eve dönüyoruz. Sigortamız da yok. Durumumuz iyi dersek yalan olur."

SICAKLARDA İŞ DAHA AĞIR

20 yaşındaki Feride Ertem ise, ailesine ekonomik katkı sunmak için daha çocuk yaşlarda çalışmak zorunda kalan işçilerden. Düşük miktarda yevmiye aldıklarını söyleyen Ertem, "Okulu bırakalı çok oldu. Yaklaşık 5-6 senedir bu işi yapıyorum. İşimiz çok zor. Eve gidip kafamızı yastığa koyduğumuzda kalkamıyoruz. Ara sıra kardeşimi de getiriyorum. Yevmiye yetmiyor. Sıcaklar henüz çok başlamadı ama çok sıcak olduğunda işimiz daha ağır oluyor" dedi.

EVMİYELER DÜŞÜK 

Şevki Beyhan da, salgın tehlikesine rağmen çalışmak zorunda olduklarını belirterek, "Korona sürecinde çalışmazsak olmaz. Çalışmazsam çocuklarıma, aileme bakamam. Bu salgın bulaşıcı ama engelleyemeyiz. Bir araca 10 ila 15 kişi biniyoruz. En büyük sorunlarımızdan biri de yevmiyelerimiz. Aldığımız ücret, verdiğimiz emeğe değmiyor. Bu hastalıktan korkuyoruz ama yapacak bir şey yok" diye konuştu. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar