Mevsimlik tarım işçilerini ziyaret eden Sancar: Yoksulluk ülkenin ortak sorunudur

Mevsimlik tarım işçilerini ziyaret eden Sancar: Yoksulluk ülkenin ortak sorunudur
HDP Eş Genel Başkanı mevsimlik tarım işçileri ile bayramlaştı. Tarım işçilerinin durumuna işaret eden Sancar, ‘Yoksulluk bu ülkede tüm halkların ortak sorunudur’ dedi.

Seda TAŞKIN 


ARTI GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ankara Şereflikoçhisar’da soğan tarlalarında çalışan mevsimlik tarım işçilerini ziyaret ederek bayramlarını kutladı. Türkçe, Arapça ve Kürtçe konuşan işçilerin, çadırlarını tek tek ziyaret eden Sancar’a başlıca sorunlarının barınma, su, elektrik, temizlik ve kendilerine uygulanan ayrımcılık olduğunu söyledi. 

İşçilere sorunlarının çözümü için gereken çalışmaları yapacaklarını söyleyen Sancar, ziyaret sonrasında yaptığı açıklamada, "Burası mevsimlik tarım işçilerinin bir bölümünün yaşadığı bir bölge. Şereflikoçhisar’ın bir köyüne yakın bir bölge. Çadırlarda yaşayan bin 500’e yakın insan var. Bunların 700’ü doğrudan tarlalarda emek sarf ediyor. Büyük bir kısmı Urfa’nın Suruç ve Siverek ilçelerinden ve Mardin’in Derik ilçesinden gelmişler. Ayrıca Suriyeli göçmen kardeşlerimiz de var burada. Onların da büyük bir kısmı Urfa’da ikamet ediyor. Haseke’den gelmişler, şimdi çalışmak üzere buraya Şereflikoçhisar’a gelmişler" sözlerine yer verdi. 

‘ÇOCUKLAR EĞİTİM İMKANLARINDAN YOKSUNLAR’

Sancar mevsimlik tarım işçilerinin sefalet içinde olduklarını belirterek, insanlık onuruna yaraşır bir asgari bir yaşam sağlanmadığını belirtti. Sancar, "Mevsimlik tarım işçileri çok zor şartlarda hayatlarını sürdürüyorlar. Çok sayıda çocuk var, eğitim imkanlarından yoksunlar. En büyük ihtiyaçları su ve elektrik. Bunları herkes dile getiriyor. Buna benzer yaklaşık 10 bölge daha bulunuyor. Yaklaşık 15 bin insan şimdi bu mevsimde bu şartlarda çalışıyor ve yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Peki neden? Neden bu ağır şartlarda hayatlarını kazanmak için, bir ekmek için böyle bir ortamda bulunmak zorundalar?" diye sordu. Sancar konuşmasına şöyle devam etti:

"Ülkenin kaynaklarının adil dağıtımı sağlanabilir ise bu yoksulluk, bu sefalet yaşanmayacak. Oysa biliyoruz ki kaynaklar yandaşlara gidiyor, ranta gidiyor, savaşa gidiyor. En ağır şartlarda çalışan işçi kesimini mevsimlik tarım işçileri oluşturuyor. Bunu hep söylüyoruz ama bizzat buraya gelip bir arada bulunduğumuzda şartların ne kadar ağır olduğunu çok daha çıplak gözle ve çok daha ağır duygularla tecrübe ediyoruz. Biz buradaki sorunların çözümü için elimizden geleni yapacağız. Biz işsizler için, köylüler için, emekçiler için ve bütün çalışanlar için; en ağır şartlarda emekleri sömürülen, insanca yaşam şartları ellerinden alınan bütün insanlarımız için mücadelemizi her şart altında sürdüreceğiz. Buradaki sorunları elbette dile getireceğiz. Ayrıca ihtiyaçların karşılanması için elimizden gelen her türlü çabayı harcayacağız. Burada bulunan bütün kardeşlerimize bunun sözünü veriyoruz. Bütün halkımıza, halklarımıza bu sözü veriyoruz."

‘NEDEN İNSANA YARAŞIR ŞARTLARDA ÇALIŞMIYORLAR’

Hasat mevsimi olmamasına rağmen tarlada çalışan insan sayısının 15 binin üzerinde olduğunu söyleyen Sancar, "Ağustos ve Eylül aylarındaki hasat mevsiminde çalışan sayısı 150 bini bulabiliyor. Neden buraya bir çadır kent kurulmuyor, neden elektrik şebekesi kurulmuyor? Yıllardır aynı insanlar aynı bölgelerden buraya çalışmaya geliyor. Neden düzenli temiz su ve diğer ihtiyaçlarda kullanılmak için su sağlanmıyor? Neden bu insanların, insan onuruna yaraşır şartlarda hayatlarını sürdürmeleri sağlanmıyor? Cevap bellidir, cevap bu bozuk düzendir. Cevap, ülkenin kaynaklarını yandaşa peşkeş çeken bu kirli düzendir" dedi. 

‘HALKLARIN ORTAK SORUNU YOKSULLUKTUR’

Bu düzeni hep birlikte değiştireceklerini belirten Sancar, "Buraya gelmeye devam edeceğiz, il ve ilçe yöneticilerimiz buraya gelmeye devam edecekler. Bizler de zaman zaman gelip burada insanlarımızla sohbet edip sorunlarını konuşacağız, sorunlarının takipçisi olacağız. Halkların ortak sorunu yoksulluktur. Bunu her dilde burada dile getirdiler. Biz bu yoksulluğu ortadan kaldırmak için mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz" dedi.

Öne Çıkanlar