Miçotakis'ten Türkiye iması: Yunanistan saldırıya uğrarsa Fransa yardıma koşacak

Miçotakis'ten Türkiye iması: Yunanistan saldırıya uğrarsa Fransa yardıma koşacak
Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Fransa ile yaptıkları savunma anlaşmasının oylanması öncesi yaptığı konuşmada 'Türkiye'nin saldırması halinde Fransa'nın Atina'ya yardım edeceğini' söyledi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Fransa ile yaptıkları savunma işbirliği anlaşmasının 'Dış tehdit durumunda Yunanistan ile Fransa'nın birbirinin yardımına koşacağı' anlamına geldiğini teyit etti.

Sputnik Türkçe'de yer alan habere göre Miçotakis, anlaşmaları onaylamak için toplanan parlamentoda yaptığı konuşmada "Üçüncü bir tarafın iki devletten birine saldırması halinde askeri yardım geleceğini ilk kez açık ve net şekilde taahhüt ediyor" dedi. Miçorakis, "Akdeniz'de kimin kimi casus belli (savaş sebebi) ile tehdit ettiğini de hepimiz biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Miçotakis, bu sözleriyle doğrudan Türkiye'yi işaret etti. Zira Türkiye ile kıta sahanlıkları ve deniz sınırlarının kapsamı konusunda ihtilaf içindeki karasularıa ilişkin gerilimler yaşanıyor. 1982 yılında imzalanan Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (BMDHS), kıyıdaş ülkelere karasularını 12 deniz miline kadar ilan etme hakkı veriyor.

Türkiye'nin taraf olmadığı sözleşmeyi 1995 yılında yürürlüğe koyan Yunanistan, 'kendi stratejisine uygun zamanda Ege'de karasularını 12 deniz miline çıkarma hakkını saklı tuttuğunu' ilan etmişti. Bunun üzerine 8 Haziran 1995'te Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 'Yunanistan’ın Ege’de karasularını 6 milin ötesine çıkarmasının savaş sebebi (casus belli) sayılacağını, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne askeri bakımdan gerekli olanlar da dahil olmak üzere tüm yetkilerin verileceğini' beyan etmişti.

Öne Çıkanlar