Milletvekilleri 'çoklu baro' teklifinin geri çekilmesi için ısrarcı oldu

Milletvekilleri 'çoklu baro' teklifinin geri çekilmesi için ısrarcı oldu
Baro başkanlarına komisyonda söz verilmemesi bugün de tartışıldı. Milletvekilleri, teklifin hızla geçirilmek istenmesine karşı divanın uyarılarına rağmen uzun süren konuşmalar yaptı.

TBMM Adalet Komisyonu’nda, AKP ve MHP milletvekillerince hazırlanan "çoklu baro" teklifinin görüşmeleri ikinci gününde devam ediyor.

Meclis Çankaya kapısı önüne gelen baro başkanları ise ikinci günde de içeri alınmadı. Söz alan muhalefet milletvekillerinin eleştirileri, "teklifin jet hızıyla komisyona getirilmesi ve aynı hızla komisyondan geçirilmek istenmesi" yönünde oldu. Milletvekilleri, yasa teklifinin hızla geçirilmek istenmesine karşı divanın uyarılarına rağmen uzun süren konuşmalar yaptı ve "teklifin geri çekilmesinde" ısrarcı oldu. Baro başkanlarına komisyonda söz verilmemesi bugün de tartışıldı. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, baro başkanlarının iki gündür komisyona alınmamasını eleştirerek "Kendilerine ekarte edecek yasa görüşülüyor. Uzlaşmaya gelmeyen bir iktidar var karşımızda. Bu millet bu Meclis’e giremeyecekse adını değiştirelim. 'İktidar meclisi' yapın" dedi.

Milletvekillerinin konuşmalarından öne çıkanlar şöyle:

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran: Pandemi fırsatçılığa çevrildi. Sağlık Kurulu açıklamalarını saraydan geçerse duyuyoruz. Ne tür tedbirler alındığını bilmiyoruz. Defalarca uyarmamıza rağmen Cizre’de tedbir alınmadı, toplum kepenk indirerek kendi tedbirini alıyor. İktidar, toplum için ne yapıyor bilmiyoruz. Şimdi, OHAL döneminde bazı dernekleri kapattınız. Barolar, kamu niteliğinde olduğu için bunu yapamıyorsunuz, böyle kanunla yapmaya çalışıyorsunuz. Baroları daha iyi idare etme kanunu... Şu ana kadar ulaşamadığınız alan avukatlar. Çünkü onlar hukuk mücadelesi yürütüyor. Barolar iktidarın yürüttüğü siyasetin temel hak ve özgürlükleri kısıtladığını söylediği için hedefteler. Avukatlar muhalifleri savunduğu için hedefteler. Avukatların bir dünya problemi var, onları konuşalım. Bu hepimiz açısından özellikle sizin açısından pişmanlık getirecek.

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül: Türkiye’de yasakçı bir iklim meydana geldi. Hakimlerin de işi zor, karar vermekten çekinmeye başladılar. Biraz önce haber geldi, baro başkanlarına müdahale başlamış. Ben bir hukukçuyum. Türkiye’de bulunan 80 baro içinde tüm siyasi partilerden avukat var. ‘Çoklu baro istemiyoruz, temsilde adalet istiyoruz’ diyor. Baro başkanları miting yapamıyorlar, Anıtkabir’e gidemediler. Nerede barışçıl gösteri hakkının ortaya konması? Bu avukatların sorunları ile ilgili bizim verdiğimiz soru önergeleri neden gündeme gelmiyor? Bu çoklu baroyu gösterip de temsili mi getireceksiniz diye düşünüyoruz ikisini de geri çekin. İkisini de birlikte çekeceksiniz.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: Biz rahat koltuklarımızda oturup konuşurken baro başkanlarımız oldukça sıkıntılı halde. Kesintisiz şekilde oradalar. Bu ülkenin baro başmanları saatlerdir Meclis’e giremiyor. Kendilerine ekarte edecek yasa görüşülüyor. Uzlaşmaya gelmeyen bir iktidar var karşımızda. Bu millet bu Meclis'e giremeyecekse adını değiştirelim. İktidar meclisi yapın. Baroların bir sürü sorunu var. Hukuk kalmadı, avukatlar var olmayan bir şey yapıyorlar.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm: Bu kadar demokratik hakların engellenmesi meselesi, kendileri hakkında avukatların söz söylemelerinin engellenmek istemesi anlaşılabilir değil. Sessizleştirilen, iktidara biat eden barolar ve avukatlar istiyorsunuz. Bugüne kadar en büyük mücadeleyi her yerde dile getiren avukatlar oldu. Birçok işkence ve katliamlara ilişkin dosya hazırladılar. İktidar, bu bilgilendirmelerden oldukça rahatsız olmuş. Gözaltına alınma tehdidinden tutun, tuvaletlerine gitmelerine izin verilmemesine, yemeklerin el konulmasıyla tehdit edilme, bunlar işkencedir, avukatlar her yerde açıklama yapmaya başlayınca izin verdiniz. 80 baro tutumlarını açık net ortaya koydular. Siz görüşmek istemediğinizi ortaya koysanız da, onlar hepsi gelmek ve görüşlerini aktarmak istediler. Baroların sorunları olduğunu söylediğiniz şeyin muhatabı avukatlardır. Dinlememek için Meclis’in dışında bekleterek vahim bir tablo çiziyorsunuz. Bu halkı buraya almayarak iradeyi mi reddediyor? Sözlerin kıymeti yoksa neden buradayız? Seçim olana kadar halkım seçim sonrası kendim için çalışacağıma dönmüş olmuyor mu? Baroların duvar dibinde oturması onurlu bir durumdur. Bariyerin içerisine çay ve su bile alınmadı. Bu nasıl ruh halidir? Çay hangi güvenlik sorununu yaratıyor? Bu düzenlemenin bu topluma getireceği hiçbir yarar yok. Dayanışma mekanizmaları yerine rekabet gelecek. Üye kaydı yapabilmek için kuralları gevşetecekler. Yandaş baro, muhalif baro olacak ve bunların getirdiği sıkıntılar olacak. İktidara yakın sendikalara destek açtığınızı, muhalif olanların varlıklarını yok etmeye çalıştığınızı biliyoruz. Bunları barolara yapacağınızı biliyoruz. Seçimle alamadığınız belediyelerimizi nasıl kayyımla aldıysanız, burada da düşünüyorsunuz. İradeye darbe vurmaya alışıksınız.

CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse: Yaklaşık 18 yıldır AKP var. Yargıda nüfus sahibi olmaya çalıştınız. Tek tipleştirmeye çalıştınız. Barolar yargının olmazsa olmazı. Bu yasanın en büyük ama baroları bölmek. YÖK’e karşıydınız ama ele geçirince karşıtlığınız bitti. TÜBİTAK, Anayasa Mahkemesi’ne karşıydınız. Bunu da geçirirseniz eserinizle gurur duyun. Avukat ve baroların sıkıntısı çözülecek gibi değil, hatta daha karmaşık hala geliyor. Avukatların sorunu yoksulluk. İyi olanlar herhalde cemaatten olanlardı şimdi ise AKP’li son iki yılda da iktidar ortağı partisindendir. Yine işsizlik. Avukatlar işsiz ve ağır vergi yüklerinin altında. Adliyelerde hatta mahkeme salonlarında karşılaştıkları şiddet var.

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek: Ülkenin çok ciddi demokrasi ve adalet sorunu var. Apar topar getirilen teklifi gece gündüz görüşüp geçirmeye çalışıyoruz. ‘Avukatları nasıl böleriz’in peşine düşülüyor. Paralel devlet, paralel yargı, paralel baro kavramları milletin güvenini çok ciddi tehlikeye sokacaktır. Gidicisiniz, sonra ‘bu nasıl taraflı yargı’ diyeceksiniz.  (ANKA)

Öne Çıkanlar