Mimar-yazar-şair Cengiz Bektaş hayatını kaybetti

Mimar-yazar-şair Cengiz Bektaş hayatını kaybetti
Cengiz Bektaş Türkiye'nin önemli mimarlarından biriydi. Sayısız yapıya imza atan Bektaş aynı zamanda şair ve yazardı.

Türkiye'nin önemli mimarlarından biri olan, sayısız yapıya imza atan ve uzun yıllar Evrensel gazetesinde yazan Cengiz Bektaş hayatını kaybetti.

Ağa Han ve Mimar Sinan Büyük Ödülü Sahibi olan Bektaş, şeker hastalığına bağlı kalp yetmezliği nedeniyle bir haftadır İstanbul’daki bir hastanenin yoğum bakım ünitesinde tedavi görüyordu. Bektaş 86 yaşındaydı.

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Başkanı Adnan Özyalçıner ve PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral, Cengiz Bektaş'ı anlattı.

Evrensel'e konuşan Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner, Cengiz Bektaş hakkında şunları söyledi: "Cengiz okul arkadaşımdı, dostumdu, şairdi. Şiirin dil, dilin şiir olduğuna, olması gerektiğine inanırdı. Sanatın sanat için değil, insan için olduğuna savundu yaşamı boyunca… Halkın içinden, halkça söyleyişi olan bir şiiri vardı. İnsanın insanla, toplumun toplumla birlikteliğinin, yardımlaşmasının insancı, düşüncesi onun hem şiirinin hem kişiliğinin özü olmuştur. Ben, çok sevdiğim, çok özleyeceğim bir arkadaşımı yitirdim. Yazınımız özü, sözü doğru bir şairini yitirdi. "

'FİLDİŞİ KULELERİNE SIĞMAYAN BİR KİŞİLİK'

PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral da şöyle konuştu: "Aydın kişi. Mimar. Şair. Yazar. Araştırmacı. Eleştirmen. Onda bunların hepsi bir bütündü. Mimarlığı yazılarını ve şiirini; şiiri ve yazıları mimarlığını tamamlar... Neredeyse bir Rönesans aydını diyebilirim... Ama tam öyle de değil...  Asla fildişi kulelere sığmayan bir kişilik. Halkın arasında, emekçilerin omuz başında ve hakkı yenilenlerin yanında yer alan, tarih ve coğrafya içinde pupa yelken ilerleyen, çoşku, heyecan, sevinç dolu, çocuk ruhlu bir aydın... 2018 Yılında, PEN Şiir Ödülü’nü Cengiz Bektaş’a verirken şöyle demiştik: "Cengiz Bektaş’ı, biçimlendirdiği yapılara kattığı aydınlık gibi, şiire de güler yüzlü bir hava katan, şiirinde Akdeniz'den Ege’ye Türkiye’yi ağırlayan, emek yanlısı, insancıl yaklaşımıyla, Türkçe tutkusuyla ve yazarların örgütlü yaşamasının önemini, mücadelesiyle vurgulayan örnek bir aydınımız olarak kutluyoruz." Işık içinde uyusun." (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar