Mimarlar Odası’ndan İstanbul Sözleşmesi uyarısı: Ağır sonuçlar doğuracak

Mimarlar Odası’ndan İstanbul Sözleşmesi uyarısı: Ağır sonuçlar doğuracak
Yazılı bir açıklama yapan Mimarlar Odası, sözleşmeden kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin arttığı bir dönemde çekilmenin sonuçlarının ağır olacağına dikkat çekti.

ARTI GERÇEK- TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla gece yarısı feshedilen İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, sözleşmenin kaldırılmasının ağır sonuçları olacağı kaydedilerek; "İstanbul Sözleşmesine artık taraf devlet değilim demek ve bunu haklı bir gerekçeye dayandırabilmek mümkün değildir" denildi.

İstanbul Sözleşmesi’nin niteliğine ilişkin, "Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan, uluslararası hukukta şiddetin, kadın erkek eşitsizliğinin ve kadınlara karşı yapılan ayrımcılığın bir sonucu olduğunun vurgulandığı, şiddetle mücadelede bağımsız bir izleme mekanizmasına sahip ve yaptırım gücü olan ilk sözleşmedir" ifadeleri kullanıldı.

‘HAKLI BİR GEREKÇEYE DAYANDIRABİLMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR’

Sözleşme’nin kadına ve aile içi şiddete dair kamu kurumları ve kolluk kuvvetlerinin bütüncül çözüm üretmek için önemine dikkat çekilen açıklamada, "Ülkemizde kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin hızla tırmandığı bir dönemde, Türkiye Cumhuriyeti olarak İstanbul Sözleşmesine artık taraf devlet değilim demek ve bunu haklı bir gerekçeye dayandırabilmek mümkün değildir" denildi.

Mimarlar Odası, İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmenin;  "Kadınlara karşı şiddete, insan hakları ihlaline açıkça göz yummak ve aynı zamanda; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama riski bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenleyen, 6284 sayılı ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’u da işlevsiz bırakmak" anlamına geldiğini söyledi.

Açıklamanın sonunda ise, "Ülke olarak İstanbul Sözleşmesinin iptali kararı, özellikle kadına karşı şiddetin tırmandığı günümüzde ağır sonuçlar doğuracak kabul edilemez bir uygulamadır. İstanbul Sözleşmesi fesih kararı iptal edilmeli ve sözleşme hükümleri uygulanmalıdır" ifadelerine yer verildi.

Öne Çıkanlar