Mimarlara yönelik 'terör' davasına 32 kurumdan tepki: Amaç susturmak

Mimarlara yönelik 'terör' davasına 32 kurumdan tepki: Amaç susturmak
Mimarlar Odası Ankara Şube yöneticilerine, Jin TV muhabirine verilen ödül gerekçesiyle 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla açılan davaya 32 kurum tepki gösterdi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri hakkında mimar Emre Madran’ın anısına düzenlenen 2021 Koruma Alanında Emre Madran Basın Ödülleri kapsamında Jin TV muhabirine verilen ödül gerekçe gösterilerek "terör örgütü propagandası" iddiasıyla açılan dava, 32 kurumun tepkisini çekti.

‘AMAÇ KORKUTMAK VE SİNDİRMEK'

Aralarında Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu ve KESK Ankara Şubeler Platformu’nun olduğu kurumlar adına yapılan ortak açıklamayı Mülkiyeliler Birliği Başkanı İlker Akçasoy okudu.

Duvar'da yer alan habere göre, Akçasoy, "Siyasi iktidarın çevreye, yeşil alanlara, doğal kaynaklarımıza ve kamusal zenginliklerimize yönelik saldırganlığı her geçen gün daha da artmaktadır. Ülkemizin geleceğini tehdit eden bu yağmacı ve yok edici anlayışa karşı verdiği mücadele nedeniyle Mimarlar Odası Ankara Şubesi sıklıkla iktidarın hedefi olmakta, üye ve yöneticileri davalarla, sürgünlerle susturulmak istenmektedir" ifadelerini kullandı.

Doğal ve kültürel mirası korumaya yönelik kent ve mimarlık mücadelelerini haber yapan gazetecilere verilen ödülün ‘terör propagandası’ olarak nitelendirilmesinin kabul edilir tarafının bulunmadığı belirtilen açıklamada, "Siyasi iktidarın ve onun yönlendirmesiyle hareket eden adli makamların amacı açık biçimde, iktidarın doğayı hedef alan uygulamaları karşısında yükselen çevre mücadelelerini ve bu mücadelenin en önemli parçalarından biri olan mimarları korkutmak, sindirmek ve susturmaktır" denildi.

‘HER KESİMİN DESTEĞİNİ KAZANAN YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN YANINDAYIZ’

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyelerine yönelik suçlamaların derhal kaldırılması ve toplumsal muhalefeti susturmaya yönelik tehditlerden vazgeçilmesi gerektiği çağrısında bulunan kurumların ortak açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi:

"Bir kez daha belirtmek isteriz ki, doğayı korumak, ağaca, ormana, akarsuya sahip çıkmak suç değildir. Çevre mücadelelerini haber yapmak, toplumdaki ekolojik duyarlılığı geliştirmeye çalışmak suç değildir. Sermaye sahiplerinin doğal hayata ve çevreye karşı saldırganlığına karşı durmak suç değildir. İktidarın tüm saldırganlığına ve hedef göstermelerine karşın yıllardır kent ve çevre konularında yürüttükleri mücadele ile çocuklarımızın geleceğine sahip çıkan ve bu konudaki kararlı tutumlarıyla her kesimin destek ve takdirini kazanan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyelerinin yanındayız."

Yapılan ortak basın açıklamasında imzası bulunan sivil toplum örgütleri şöyle:

Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi

Çağdaş Gazeteciler Derneği

Gazeteciler Cemiyeti

Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şube

Ankara Tabip Odası

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu

KESK Ankara Şubeler Platformu

Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası

ODTÜ Mezunları Derneği

Medya Araştırmaları ve Mesleki Gelişim Derneği

Bilim Sanat Derneği

Disk İç Anadolu Bölge Temsilciliği

İnsan Hakları Derneği

Türkiye İnsan Hakları Vakfı

Özgür Hukukçular Derneği

İnsan Hakları Derneği Ankara Şube

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı

Ana Fatma Cemevi Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şubesi

Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı

Karantina TV

Devrimci 78'liler Federasyonu

Ankara Dayanışma Derneği

Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği

Tüketici Hakları Derneği

Ankara Cumhuriyet Okurları

2021 Tüm Emekli Sen

AnTiYap- Ankara Tiyatro Yapımcıları Derneği

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Ankara Temsilciliği

AFSAD

Ankara VARTO-DER

Batıkent İlkyerleşim Mahalle Meclisi

Öne Çıkanlar