MİT davası avukatları: 6 gazeteci de tarihi bir savunma yaptı

MİT davası avukatları: 6 gazeteci de tarihi bir savunma yaptı
MİT mensubunun cenaze töreni haberi gerekçesiyle tutuklanan 6 gazeteciden 3’ünün tahliye edilmesi sonrası avukatları açıklama yaptı

Libya’da yaşamını yitiren MİT mensubunun cenaze törenine ilişkin haberleri nedeniyle 6’sı tutuklu 8 gazetecinin yargılandığı İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava duruşmada tutuklu simlerden Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, gazetenin Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser ile Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu tahliye edildi. Odatv Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, muhabiri Hülya Kılınç ve Yeniçağ yazarı Murat Ağırel’in ise tutukluluklarının devamına karar verildi.

Görülen duruşma sonrası tutuksuz yargılanan gazeteci Erk Acarer’in avukatı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Murat Ağırel’in avukatı Rüşen Gültekin adliye binası önünde açıklama yaptı.

'ADALETE İNANMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Duruşmada gazetecilerin haklarındaki suçlamalara dair "tarihi bir savunma yaptığını" söyleyen Av. Rüşen Gültekin, yöneltilen suçlamalarının haksız olduğunu ve yargılamanın yanlış bir temelde yürüdüğü dile getirdi. Gültekin, "Buna rağmen tahliye olması önemli bu noktada. Kapı duvar gibi değil, mahkeme heyeti bizi dinledi. Biz yine adalete inanmaya devam edeceğiz. Tutukluların en kısa sürede sona ererek bu davanın tarihe geçeceği bir süreç olacağını bekliyoruz" diye konuştu.

‘YARGI BAĞIMSIZLIĞINDA CİDDİ SORUNLAR VAR’

Av. Ömer Faruk Eminağaoğlu ise konuşmasında bağımsız bir yargı ortamında asla böyle bir davanın söz konusu olamayacağını ifade etti. 

Gazetecilerin basın özgürlüğü çerçevesinde haberler yaptığını vurgulayan Eminağaoğlu, "Davanın açılması da tamamen bağımsız yargından uzak koşulların yaşanmasından kaynaklanıyor. Türkiye basın tarihinde bu olaylar defalarca yaşanmış, basın özgürlüğü ileri derece yaşandığında bu tür davalar söz konusu olmamış. Yani bugün yargı bağımsızlığında ciddi sorunlar yaşanıyor. Basın özgürlüğünde ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu davada da 3 tahliye olması bir şeylerin iyi gittiği şeklinde yorumlanmasın" diye belirtti.

YARKADAŞ: TOPLUMA GÖZDAĞI VERİLMEK İSTENDİ

CHP eski milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş da yargılanan gazetecilerin gazeteciliği ve halkın haber alma hakkını savunarak tarihi bir savunma yaptığını söyledi. Yarkadaş, "Halkı bilgilendirmek suç alamaz. Gazetecilik suç değildir. Arkadaşlarımız her hangi bir suç unsuru yaratmadan bilgi amaçlı haberi yayınlamışlardır. Ama ne yazık ki iktidar kendi politikalarının tartışılmaması için gazetecileri tutuklatmış, gazeteciler üzerinden de topluma bir gözdağı vermeyi amaçlamıştır. Bugün yapılan tarihi savunmayla arkadaşlarımız gazetecilik mesleğinin, ahlakının ve toplumun bilincinde olduklarını göstermişlerdir" ifadelerini kullandı. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar