Moody's'ten Çin'in büyüme tahminine Covid-19 ayarı

Moody's'ten Çin'in büyüme tahminine Covid-19 ayarı
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Çin'in 2020 yılına dair büyüme tahminini Covid-19 adı verilen koronavirüs salgını nedeniyle düşürdü.

Uluslararası kredie derecelendirme kuruluşu Moody's, bir raporunda Covid-19 adı verilen koronavirüs salgınının talebe zarar vermesi nedeniyle Asya Pasifik ülkelerinde büyümenin yavaşlayacağını, bu zayıflamanın özellikle de ticaret ve turizm sektörlerinde görüleceğini belirtti.

Moody's Kıdemli Yöneticisi Christian De Guzman, "Temel öngörümüz, koronavirüs kaynaklı ekonomik etkilerin birkaç hafta daha devam etmesi, daha sonra da azalması yönünde" ifadesine yer verdi.

Raporda, Çin'in 2020 yılı büyüme tahmininin yüzde 5.8'den yüzde 5.2'ye düşürüldüğü belirtildi.

Moody's özellikle Çin'le ekonomik entegrasyonu nedeniyle en fazla Makao Özel İdari Bölgesi ve Hong Kong'un olumsuz etkileneceğini ifade etti.

Moody's, virüsün ilk yayılmaya başladığı dönemde yaptığı açıklamada, "Koronavirüse ilişkin en büyük risk, Çin'de ve dışında insan sağlığına ve bu virüsü taşıyanlara yönelik. Virüsün yayılmasının, 2003 yılındaki SARS epidemiğinde yaşandığı gibi ekonomik sonuçları olabilir" ifadeleri yer almıştı.

Açıklamada, virüsün bulaşma riskinin görüldüğü ülkelerde tüketici talebini azaltabileceği, turizmin, ticaretin ve hizmetlerin olumsuz yönde etkilenebileceği ifade edilmişti.

Öte yandan, Covid-19 görüldüğü bildirilen ülkelerin yetkili sağlık kurumlarından derlenen verilere göre, Covid-19 tespit edilen kişi sayısı 73 bini geçti. Virüsün ortaya çıktığı ve hızla dünyaya yayıldığı Çin dışında 26 ülkeye ve Tayvan'a yayıldı.

Covid-19 salgını nedeniyle Çin'de ölenlerin sayısı 1869'a yükseldi. Ölümlerden biri Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde oldu. Bunun dışında Fransa'da bir, Japonya'da bir, Filipinler'de bir ve Tayvan'da bir kişi yeni tip koronavirüsten hayatını kaybetti.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede kesinleşen Covid-19 vaka sayısı 11 bin 741'inin durumu ciddi olmak üzere 72 bin 436'ya, Hong Kong'da 60'a çıktı. Makao Özel İdari Bölgesi'nde 10 olan vaka sayısı, Tayvan'da ise 22...

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar