Moody's'ten vergi indirimi uyarısı

Moody's'ten vergi indirimi uyarısı
Moody's, vergi indirimlerinin 'hali hazırda güçlü olan enflasyonist baskıları ateşleyebilir' uyarısı yaptı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, vergi indirimi kararlarının tüketimi geçici olarak canlandıracağını, ancak bunun kredi notu açısından negatif bir karar olduğunu ve TL üzerindeki baskıyı yeniden canlandırma riski bulunduğunu kaydetti.

"Son Gelişmelerin Kredi Etkiler" raporunda Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın geçtiğimiz hafta açıkladığı KDV ve ÖTV indirimi kararlarını değerlendiren Moody's, mali teşviklerin gelecekte daha gevşek bir mali duruş potansiyeline işaret ettiğini vurguladı.

BEYAZ EŞYA VE OTOMOTİVDE VERGİ İNDİRİMİ

ER YA DA GEÇ RİSKİ VAR

Moody's, bu duruşun er ya da geç Türkiye'nin mali gücünde kademeli bir erozyona yol açması riski bulunduğunu kaydetti.

"İç talebi canlandırmak Türkiye'nin makroekonomik yeniden dengelenmesini yavaşlatabilir" değerlendirmesini yapan Mooy's, "Vergi indirimleri Türk Lirası kurunda aşağı yönlü trendi yeniden canlandırabilir ve hali hazırda güçlü olan enflasyonist baskıları ateşleyebilir. Vergi indirimlerinin geçici olmaları nedeniyle hükümet bütesi üzerinde negatif etkisinin olmasını beklemiyoruz, ancak ekonomiyi resesyondan çıkarmak için daha büyük mali teşvik tedbirleri getirilmeye çalışılması problemli olabilir" ifadesine yer verdi.

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR'ın Eurasia Başkanı Başkanı Orhan Ökmen de, son ÖTV ve KDV indirimlerini değerlendirmiş, cari açığı ve döviz ihtiyacını artıracak olan sektör ve alanlara yönelik talep artışı yaratacak vergi indirimlerinin mevcut konjonktürde mali disiplin açısından uygun bir maliye politikası olmadığını söylemişti. 

'VERGİ İNDİRİMLERİ MALİ DİSİPLİN AÇISINDAN UYGUN DEĞİL'

'ÖTV VE KDV İNDİRİMLERİ BÜTÇEDE SORGULAMA YARATIR'

Ökmen açıklamasında "Döviz ihtiyacı yaratmayan ve çarpan etkisi yüksek olmayan alanlarda, önkoşul olarak enflasyon davranışları yönetilebilir seviyeye indirilmeden, talep artışına sebep olacak uygulamalar mevcut konjonktür için erken alınmış aceleci kararlar olacaktır" demişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar