Mor Dayanışma üyesi Çiçek: Harekete geçiyoruz

Mor Dayanışma üyesi Çiçek: Harekete geçiyoruz
Mor Dayanışma üyesi Pelin Çiçek, önlem almak yerine 'İnfaz Yasası' gibi düzenlemelerle kadınların daha çok şiddetin içine itilmesine karşı tüm kadınları birlikte hareket etmeye davet etti.

Kadın Cinayetleri Platformu verilerine göre 2020 yılı içerisinde 117 kadın katledildi. Platformun Haziran ayı verilere göre ise, erkekler tarafından katledilen kadınların sayısı 27. Yine, 23 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Söz konusu katliamlara karşı kadın örgütlerinin başlattıkları kampanyalar ise devam ediyor. 

Mor Dayanışma üyesi kadınlar, ülkede hemen her gün bir yenisiyle karşılaşılan kadın cinayetleri, erkek şiddeti ve işsizliğe karşı Temmuz ayı başında "Harekete Geçiyoruz" kampanyası başlattı. Mor Dayanışma Üyesi Pelin Çiçek, neden böyle bir kampanya başlattıklarını anlattı.

2020 yılında yaşanan kadın katliamlarına değinen Çiçek, son olarak Muğla’da kaybolduktan 4 gün sonra öldürülmüş olarak bulunan üniversite öğrencisi Pınar Gültekin cinayetine işaret etti.

Her geçen gün kadına ve çocuğuna yönelik şiddet, öldürme ve cinsel saldırıların arttığını, iktidarın da yine en temel haklarını ellerinden almaya çalıştığını ifade eden Çiçek, şiddete "dur" demek için harekete geçtiklerini dile getirdi.

ŞİDDET, ÖLDÜRME VE CİNSEL SALDIRI ARTTI

Sadece yaşadıkları Adana özelinde kadına yönelik şiddet oranının çok ciddi boyutlara vardığını söyleyen Çiçek, "Son bir ayda Adana'da 4 kadın cinayeti haberi aldık. Onun yanında İnfaz Yasası’yla birlikte serbest kalan şiddet ve istismar failleri evlerine dönüp ya da kadınların yaşadıkları yerlere dönüp çok fazla şiddette bulundular. Kadınları tehdit ettiler. Son dönemde Adana'da kadın şiddetinin artığı bir süreci yaşıyoruz" ifadelerini kullandı. 

'ERKEK ŞİDDETE KARŞI HAREKETE GEÇTİK'

Mor Dayanışma olarak kadınları hedef alan bu erkek şiddete karşı "Harekete Geçiyoruz" diyerek kampanya başlattıklarını belirten Çiçek, şunları söyledi: "Pandemi döneminde  işsizliğin, şiddetin ev içinde ve ev dışında her yerde artığı bir sürecin içerisinde geçerken kadınların bir arada olup, daha çok ses çıkartmaları gereğinden yola çıkarak böyle bir kampanyanın startını verdik. Birçok ilde kadınlarla birlikte bisiklet turları yaparak ses çıkarma etkinliği gerçekleştirdik. Katledilen kadınların anıldığı şiddete karşı taleplerimizin olduğu bir kampanya içeriği var."

'DAYANIŞMA VE BİRLİKTE HAREKET ETME'

Talepleri arasında kadın sığınma evlerinin kapasitelerinin arttırılması ve acil çağrı hatlarının oluşturulmasın da olduğunu dile getiren Çiçek, "Pandemi süreci boyunca kadınlar şiddetin daha çok artacağını düşünerek eylemler yaptılar, açıklamalar yaptılar, taleplerde bulundular. Ancak buna önlem alınması yerine tam tersi ‘İnfaz Yasası’ gibi yasa çıkartılarak kadınlar daha çok şiddetin içine itildi. Biz de buna karşı bu şiddet artmasın diye bu kampanyayı başlatma kararı aldık kadınlarla birlikte. Türkiye'nin her yerinden kadınlara çağrımız; ‘Erkek şiddetine karşı harekete geçiyoruz’ çağrısı. Tüm kadınları dayanışmaya ve birlikte hareket etmeye davet ediyoruz" diye konuştu. (MA)

Öne Çıkanlar