Morgan Stanley'den Fed'e 'tedbirli faiz artırma' çağrısı

Morgan Stanley'den Fed'e 'tedbirli faiz artırma' çağrısı
Rusya-Ukrayna savaşı para politikasına ilişkin beklentileri de alt üst ederken, Morgan Stanley CEO'su James Gorman, Fed'in savaş riskine rağmen faizleri artırması gerektiğini söyledi.

ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin zaten sert yükselen küresel enflasyona yukarı yönlü daha da baskı yaratmasıyla ABD Merkez Bankası’na (Fed) faiz artırımına giderken daha tedbirli bir tutum takınması çağrısında bulundu.

En yaygın kullanılan gelişmekte olan tahvil piyasaları endeksinin sahibi JP Morgan, Rusya’yı tüm sabit getirili varlıkların işlem gördüğü endekslerden çıkaracağını açıklamıştı.

Petrol, metal ve diğer emtiaların fiyatları Ukrayna’da çatışmaların şiddetlenmesiyle yükselerek enflasyonun kısa vadede düşmeyeceği endişelerini artırdı.

Reuters'ta yer alan habere göre, Morgan Stanley Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su James Gorman, Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı jeopolitik ve ekonomik risklere karşın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırması gerektiği görüşünde.

Savaş nedeniyle tırmanışa geçen fiyat baskılarına karşı "acımasız" faiz artırımları yapması gerekeceğini öngören Gorman, bu yıl için dört 25 baz puanlık faiz artırımı tahmininde bulundu. Gorman, Fed’in adımlarını çok dikkatli atması gerektiği uyarısında bulundu.

"Faizleri artırmanız gerekiyor ama ekonomiyi de resesyona sokmamalısınız" diyen Gorman, "Ekonomiyi resesyona sokarsanız bu stagflasyon anlamına gelecek. Bu çok kötü olur" dedi.

Fed’in gelecek haftaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında 50 baz puan büyüklüğünde bir faiz artırımına gitmesini artık çok mümkün görmediğini belirten Gorman, böyle bir adımın kendisini şaşırtacağını ve fazla cesur olacağını belirtti.

Fed’in 16 Mart’ta yapılacak para politikası toplantısında gecelik gösterge faizini çeyrek puan artırması bekleniyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD’deki yüksek enflasyonu, Ukrayna’daki savaşın oluşturduğu yeni riskler karşısında değerlendirerek, Fed’in martta yapılacak toplantısında faiz oranlarını "dikkatlice" yükseltmeye başlayacağını, ancak enflasyonun beklenen süre içerisinde düşmemesi durumunda daha agresif hamlelerde bulunmaya hazır olacağını söylemişti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar