Moskova, Rojava-Şam diyaloğu kurma çabalarını artırdı

Moskova, Rojava-Şam diyaloğu kurma çabalarını artırdı
Kuzey Suriye Ajansı’na göre, Rusya Rojava Yönetimi ile Şam arasındaki diyalog kurma çabalarını artırdı.

Suriyeli bir politikacı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Konseyi (SDC) arasında diyalog başlatma çabalarının, Rusya'nın Suriye-içi diyaloğa katılımı konusundaki vurgusu ışığında devam ettiğini söyledi.

Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi (AANES) eş başkan yardımcısı Badran Jia Kurd, iki gün önce, "Moskova, Şam hükümetiyle diyalog geliştirmeye çalışıyor" dedi.

Rusya merkezli bir politikacı olan Rami al-Sha'er, North Press'e, önümüzdeki günlerde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Suriye Demokratik Güçleri (SDG) liderlerinden oluşan bir heyet ile tekrar görüşeceğini söyledi.

El-Sha'er, krizin başlangıcından bu yana Moskova'nın bir yanda SDG ile SDG arasında, diğer yanda Şam liderliği arasında arabulucu rolü oynamaya çalıştığını da sözlerine ekledi.

Rusya'nın zaman zaman toplantılar düzenleyerek başarılı olduğunu ancak SDG ile ABD arasında işbirliğinin başlamasıyla durumun değiştiğine dikkati çekti.

2014'ün sonlarından bu yana SDG, IŞİD'e karşı savaş konusunda ABD liderliğindeki Küresel Koalisyon güçleriyle koordineli çalışıyor ve Washington, SDG'yi aşırılıkçı örgüte karşı savaşta bir ortak olarak görüyor.

Al-Sha'er, Moskova'nın terörizme karşı savaşta SDG'nin rolünü takdir ettiğini belirtti ve ekledi: "Bu nedenle, birleşik Suriye devleti çerçevesinde yeni Suriye anayasasında meşru taleplerini ve ulusal haklarını nasıl kanıtlayacağımızı dikkate almalıyız." 

Suriyeli siyasetçi, Rusya'nın Kürtlerin bulunduğu bölgelerde ortaya çıkan koşulları anladığını, ancak Şam liderliğinin bu konuda farklı bir bakış açısına sahip olduğunu vurguladı: "Şam'ın Kürtlerle tartışmayı durdurmasının bahanesi, Kürt partileri içindeki bölünmedir."

Ancak siyasi analiste göre, Rus yetkililerin SDG, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve diğer Kürt figürlerle yaptığı görüşmeler bu bahaneyi geçersiz kılıyor.

Moskova'nın Kürtlerin haklı konumlarında veya taleplerinde herhangi bir ayrılık veya bölünme görmediğine dikkat çekti.

Al-Sha'er, Kürt talepleri ne kadar kesin ve spesifik olursa, Moskova'nın Şam ile yakınlaşma çabalarının karşılanmasında o kadar etkin rol oynamasına yardımcı olacağını düşündü.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde SDG'ye karşı yeni bir askeri operasyon başlatma tehdidini yorumlayan el-Sha'er, hem Rusya'nın hem de Amerika'nın, herhangi bir askeri sürtüşmeyi, herhangi bir zayiatı önlemek için Türkiye ile SDG arasındaki gerilimi yumuşatmaya çalıştıklarını belirtti. 

Politikacı, Moskova ve Washington'un Suriye'deki Türk güçlerinin karşıt yaklaşımlarını veya yeni bir idari gerçekliğin dayatmasını kabul etmeyeceklerine dikkat çekti.

Öne Çıkanlar