MSB'den bedelli askerlik ücretlerinin düşürülmesi talebine yanıt

MSB'den bedelli askerlik ücretlerinin düşürülmesi talebine yanıt
Bedelli askerlik ücretleri ile ilgili açıklamanın doğrudan Hulusi Akar veya başka yetkilinin açıklama yapmaması dikkat çekti.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken’in geçtiğimiz günlerde dile getirdiği bedelli askerlik ücretlerinin düşürülmesi talebinin konuşulmasının ardından açıklama yaptı. Bedelli askerlik ücreti son olarak 43 bin TL olarak belirlenmişti.

 

Gençlerin duygularının istismar edildiğini söyleyen MSB, TSK personelinin de konuya dair olumsuz etkilendiğini söyledi. 

DHA’nın MSB kaynaklarına dayandırdığı habere göre MSB, TBMM’de 2019 yılında kabul edilen Askeralma Kanunu’nu hatırlattı.  Bedelli askerliğin sürekli hale getirildiğini söyleyen MSB kaynakları, bedelli askerlik uygulamalarının askerlik kaynağını erteleme, yoklama kaçağı ve bakaya gibi nedenlerle meydana gelen birikmenin azaltılması amacıyla yapıldığına dikkati çeken kaynaklar, bu nedenle bedel miktarının düşük tutulduğunu ifade etti.

Bedelli askerlik ücretlerinin düşürülmesinin gelir artışı yaşatmayacağını söyleyen MSB kaynakları, "Bedelli askerlik için her yıl Bakanlıkça kontenjan belirlenmekte, kontenjan sayısı aşılması halinde adaylar kura ile tespit edilmektedir. Bedelli askerlikten istifade edecek sayının belli bir kontenjan ile sınırlı tutulması nedeniyle bedel miktarının azaltılmasına bağlı olarak gelirde artış olacağı sonucuna ulaşmak doğru değildir" dedi.

Ücretlerin düşürülmesi talebinin istismar konusu yapıldığını öne süren MSB kaynakları, "TSK, karada, denizde ve havada ülkemizin hak, alaka ve menfaatlerini korumak, 84 milyon vatandaşımızın güvenliğini sağlamak için azim ve kararlılıkla mücadele etmektedir. Böylesine hassas ve kritik bir dönemde bedelli askerlik konularının istismar edilmesi ve böylesi konuların konuşulması dahi kahramanlık ve fedakarlıkla görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri personelini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle bedelli askerlik uygulamasının kaldırılması veya ücretinin azaltılması gibi popülist söylemlerle gençlerin duygularını istismar edilmemesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan bedelli askerlikle ilgili açıklamanın haber ajanslarına Bakan Hulusi Akar ya da başkaca yetkililer yerine  'MSB kaynakları' olarak servis edilmesi dikkat çekti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar