Müftülük yasasının iptali için AYM’ye başvuruldu

Müftülük yasasının iptali için AYM’ye başvuruldu
Kadın örgütleri ve siyasi parti temsilcileri, müftülere resmi nikâh kıyma yetkisi veren düzenlemeyi de içeren tasarıyı, Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

Aynur TEKİN


ARTI GERÇEK - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunulan ve müftülere nikâh kıyma yetkisi veren tasarı 18 Ekim 2017’de yasalaşmıştı. Kamuoyunda tartışma yaratan düzenlemeye, laiklik ilkesine ve kadın haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıkılmıştı. İktidar partisi ise, evlenme işlerini kolaylaştıracağı gerekçesiyle düzenlemeyi savunmuştu.

Kadın örgütleri ve siyasi parti temsilcileri bir araya gelerek düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. 28 Aralık tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne yapılan itirazı yakından takip eden CHP Milletvekili Şenal Sarıhan, itiraz dilekçesini ve hazırlık sürecini Artı Gerçek’e anlattı: "İçişleri Komisyonumuzun bu konuda muhalefet şerhi vardı. Onun üzerinden de hareket edildi, aynı zamanda emsal kararlar da sunuldu. Kadın örgütlerinin de komisyonun da çok büyük katkısı var. CHP’li kadın vekiller, çalışmaları özenle takip ettiler. HDP’li vekiller de sürece destek verdi. MHP’li vekiller de katkı sundular; fakat sonra Mecliste geri aldılar. MHP’li vekilin katkısı önemliydi; ama grupları farklı bir tutum aldı. Bu bile meselenin ne kadar yanlış olduğu konusunda vicdanın ve aklın nasıl bir yol gösterdiğini anlatıyor. Hukuk da buna ters olamaz diye umut ediyoruz."

Düzenlemenin laiklik ilkesinin temeliyle çeliştiğini ifade eden Sarıhan, müftülere nikâh kıyma yetkisi veren düzenlemenin esas ve şekil yönünden Diyanet İşleri’nin görev alanı içine girmediğini söyledi: "İtiraz dilekçesinde, bu konunun İçişleri Bakanlığı’nın nüfus hizmetleri alanındaki çalışmaları esas alarak yürütülmesi gereken bir faaliyet alanı olduğunu belirttik. Ayrıca evlilik konusunda Türkiye’de herhangi bir problemin olmadığını ve evlendirme dairelerinin sıkışıklık sebebiyle görevlerini yapamaması gibi bir durumun olmadığını da ekledik. Bunun gibi noktalara değinerek anayasaya aykırılık iddiasında bulunduk, esasta ve şekle ilişkin itirazlarda bulunduk."

Anayasa Mahkemesi’nin hukuka uygun bir karar vermesini umduklarını belirten Sarıhan, düzenlemenin iptalinin çocuk yaşta evlilikleri engellemek için olumlu bir adım olacağını ve bu açıdan da özenle incelenmesi gereken bir başvuru olduğunu belirtti: "Beklentimiz hukuka uygun bir karar. Hukuk ne diyorsa, anayasa ne diyorsa bu yönde bir karar alınmasını bekliyoruz ki anayasanın laiklik ilkesi son derece açıktır. Kız ve erkek çocuklarının aile birlikleri konusunda, ergenlikleri ve yetişkinliklerini esas alan anayasaya dayalı sayısız yasamız bulunmaktadır. Bunları değerlendiren bir beklentimiz var."

"HIZLA SONUÇLANDIRILMASINI BEKLİYORUZ"

Düzenlemenin uygulamaya geçtiği için sürecin bir an önce sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan Sarıhan, AYM’ye yapılan başvuru için "Hızla sonuçlandırılmasını bekliyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar