Müftüoğlu: Covid-19 testosteronu etkiliyor; erkekler aşıdan değil, hastalıktan korkmalı

Müftüoğlu: Covid-19 testosteronu etkiliyor; erkekler aşıdan değil, hastalıktan korkmalı
'Şimdi erkekler için soru şu: Aşılanmayıp hastalığı geçirmek mi, aşı mı daha riskli?'

Hürriyet yazarı Porf. Dr. Osman Müftüoğlu, 'mRNA aşısı BioNTech'in erkeklerde kısırlığa yol açabiliyor' iddiasını bugünkü köşesinde değerlendirdi. İsrail ve ABD'de yapılan araştırmada aşının erkeklerde sperm sayısını arttırdığını aktaran Müftüoğlu,  Şimdi erkekler için soru şu: Aşılanmayıp hastalığı geçirmek mi, aşı mı daha riskli?" sorusunu yöneltti. Müftüoğlu, Covid-19 nedeniyle gelen yüksek ateşin erkeklerde yumurtalıkları etkileyebileceğini testosteron ve sperm kalitesinde problemlere yol açılabileceğini belirterek "Kısacası erkeklerin aşıdan değil, hastalıktan korkmalarında fayda var" diye yazdı.

Müftüoğlu'nun Hürriyet'te yayımlanan bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

GÜNÜN SORUSU
ERKEKLİK Mİ HASTALIK MI

Ülkemizde yaygın olarak kullanılan mRNA aşısı BioNTech’in erkeklerde kısırlığa yol açabileceği yönündeki kaygılar "erkek gündemi"nin bugünlerdeki en mühim, en yaygın ve en öncelikli konusu. Yanlış ve asılsız bazı bilgiler daha doğrusu duyumlar ve şehir efsaneleri nedeniyle BioNTech aşısına tereddütle yaklaşan erkekler için ilk iyi haber geçtiğimiz haftalarda İsrail’den, Kudüs Üniversitesi’nden gelmişti. Ama bu habere kaynaklık yapan araştırma yeterince güçlü değildi. Şimdi elimizde çok ama çok daha güvenilir ve güçlü bir veri var: Miami Üniversitesi Üroloji Bölümü’nde yapılan ve Amerikan Tıp Birliği’nin yayın organı JAMA’da yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, mRNA aşısı olan erkeklerin üreme sistemlerinde sperm, sayı, kalite ve performanslarında olumsuz herhangi bir probleme rastlanmadığı anlaşılıyor. Daha da önemlisi mRNA aşısı olan erkeklerin sperm, sayı ve hareketliliğinde artış bile olabileceğini gösteren veriler var. Kısacası yeni bilgiler oldukça rahatlatıcı. Şimdi erkekler için soru şu: Aşılanmayıp hastalığı geçirmek mi, aşı mı daha riskli?

NETİCE ŞU
AŞI ÜREMEYİ ENGELLEMİYOR, DESTEKLİYOR

Üroandroloji  alanının saygın isimlerinden Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu hocanın anlattığına göre, JAMA dergisinde yayımlanan bir araştırmada, aşı sonrasında sperm sayı ve kalitesinde azalma bir yana, aşı olanlarda sperm hacminde, sayısı ve hareketliliğinde artış bile belirlenmiş. Anlaşılan o ki mRNA aşıları (BioNTech/Moderna) korkulanın tersine erkeklerde ürüme gücünü frenlemiyor tersine destekliyor.

ÖNEMLİ BİLGİ
AŞI DEĞİL AMA COVID-19 KISIRLIK YAPABİLİYOR

Uzmanlar testislerde de (erkek yumurtalıkları) virüsün bağlandığı ACE2 reseptörlerinin yoğun olduğunu ve virüsün bu reseptörlere bağlanarak testislerde iltihaplanmaya yol açabildiğini, neticede de testislerin, testosteron üretme kabiliyetlerinde azalma olabileceğinin altını ısrarla çiziyor. Diğer taraftan COVID-19’a yakalanan kişilerde sık görülen ateş yükselmesi sorununun da yumurtalıkları olumsuz etkileyerek testosteron gücünde ve sperm kalitesinde problemlere yol açabileceği belirtiliyor. Konuştuğum üroloji uzmanları, COVID-19 geçiren bazı erkeklerde sperm sayısında yüzde 50 oranında, testosteron seviyesinde ise ciddi ölçülerde düşmeler belirlediklerini söyledi. KISACASI ERKEKLERİN AŞIDAN DEĞİL, HASTALIKTAN KORKMALARINDA FAYDA VAR.

Öne Çıkanlar