Salgında mülteci çocuk işçilik raporu: Çalışan çocuk sayısı iki kat arttı

Salgında mülteci çocuk işçilik raporu: Çalışan çocuk sayısı iki kat arttı
Milyonlarca kişinin istihdamdan ayıklandığı pandemide mültecilerin sorunları daha çok arttı.

İSİG Meclis'i, salgınla birlikte çocuk işçiliğinin arttığına dikkat çekerek son sekiz yılda en az 513 çocuğun çalışırken yaşamını yitirdiğini geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. Bu çocuklardan yaşamını yitirenlerin ise 58’i mülteci ailelerin çocuklarıydı.

Çocuk işçiler gerçekliğine ışık tutan bir raporda Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği tarafından yayımlandı. İzmir’de 100 mülteci aile ile görüşen Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği, mülteci çocuk emeği sömürüsünün salgınla birlikte daha da arttığını ortaya koydu.

Türkiye’de sadece 3.6 milyon civarında Suriyeli mülteci bulunmakta ve bu rakamın 1.2 milyonun (yüzde 33.7) 5-18 yaş arası eğitim çağındaki çocuklar oluşturuyor.

Anket yöntemiyle yapılan araştırma 7-17  yaş aralağındaki mülteci çocuklarla yapıldı. Görüşme yapılan çocukların yaş ortalaması ise 12.18 oldu.

100 mülteci aileden yalnızca yüzde 43’ü evde bir yetişkinin düzenli çalıştığını, 36’sı ise kimsenin çalışmadığını belirtti. 21 mülteci aile ise çalışan kişinin düzensiz çalıştığını kaydetti.

İşsiz olan mülteci ailelerin tamamı salgının etkisinin göstermesinden beri işsiz olduklarını söyledi. Çalışan ya da düzensiz çalışan 64 mültecinin 25’i pandemi sürecinde 6 aya yakın işsiz kaldığını, 27’si ise mülteci ise 6 ayı aşkın bir süre, (genellikle 8-9 ay kadar) işsiz kaldıklarını ve yakın zamanda çalışmaya başladıklarını belirtti.

ÇOCUKLAR ARTIK DAHA ÇOK İŞÇİ

‘Pandemi öncesinde çocuğunuz eğitime devam ediyordu mu?’ sorusuna yüz mülteci aileden 63’ü ‘evet’ cevabını verdi.

‘Pandemi öncesinde çocuğunuz çalışıyor muydu?’ sorusuna yüz mülteci aileden 23’ü evet cevabını verdi.

‘Pandemi sürecinde çocuğunuz uzaktan eğitime devam edebildi mi?’ sorusuna yüz mülteci aileden sadece 35’ ‘evet’ cevabını verdi. Pandemi öncesinde oran 63 iken pandemi sürecinde 35’e kadar düştü.

'Pandemi sürecinde çocuğunuz çalışıyor mu?' sorusuna yüz mülteci aileden 43'ü 'evet' cevabını verdi. Çalışmaya oranında da neredeyse iki katına çıkmış durumda.

43 aileden 26’sı çocuğunun düzenli olarak çalıştığını 17’si ise düzensiz ve kısmi zamanlarda işlerde çalıştığını kaydetti.

ÇALIŞMA YAŞI 8'E KADAR İNDİ

Çalışma oranının artması ile çalışma yaşı 8'li yaşlara kadar inerken bu sefer kız çocuklarının çalışma yaşamına (ev içi emek dahil değil) katıldığı gözlemlendi.

Çocuğun çalışma saatleri sorulan mülteci ailelerden 26’sı çocuğunun 11-12 saat, 8'i 6-7 saat çalıştığını, 9'u ise belirsiz olduğunu belirtti. 11-12 saat çalışan çocukların tamamının tekstil ve kundura atölyelerinde ya da lokanta ve büfelerde çalıştığı görüldü.

’Çalışan çocuğun pandemi sonrasında eğitim hayatına devam etmeyi düşünüyor mu?’ sorusuna 12’si ‘evet’, 13’ü se ‘hayır’ cevabını verdi. 18 aile ise ‘belirsiz’ cevabını verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar