Murat Gezici: 2023 seçiminin kaderini Y kuşağı belirleyecek

Murat Gezici: 2023 seçiminin kaderini Y kuşağı belirleyecek
Y kuşağında Z kuşağından çok daha fazla seçmen olduğuna işaret eden Gezici, Y kuşağının tercihinde belirleyici olanın da; ekonomi, ifade özgürlüğü ve İstanbul Sözleşmesi olacağını belirtti.

Gezici Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı ve Uluslararası Güvenlik ve Strateji Uzmanı Murat Gezici, ekonomik gelişmeler ve seçimlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gezici, Başkanlık Sisteminin büyük bir boşluk yarattığını ve ekonomik krizin seçimlerde büyük bir etken olacağına işaret etti. Ekonomik krizi gözardı etmeye çalışan iktidarın, durum kötüleştikçe bunu örtbas edemediğine işaret eden Gezici, gelecek seçimin kaderinin, Z kuşağına bağlandığını ancak 1980-1999 doğumlu Y kuşağının seçimlerde çok önemli bir faktör olacağını vurguladı.

‘İKTİDAR BUNU GÖRDÜ VE Z KUŞAĞINDAN BEKLENTİSİNİ DÜŞÜRDÜ’

Sözcü’de yer alan habere göre Strateji Uzmanı Gezici seçimlere ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

"Türkiye'de seçimle ilgili tartışmalarda, seçimin kaderini etkileyecek olan Z kuşağını çok konuştuk. Şöyle baktığımızda bu kuşağın genel seçmen kitlesi içindeki oranı yüzde 11. Ve bu kuşağın yüzde 78'i Cumhur İttifakına oy vermiyor. Bu çok net artık… İktidar bunu gördü ve bu kuşaktan beklentisini düşürdü. Ama bu kuşağı muhalefete de teslim etmek istemediği için bu kuşağa yönelik bir takım hamlelerde bulunmaya devam edecektir."

‘Y KUŞAĞI ÜZERİNDE YOĞUNLAŞILACAK’

Y kuşağının önemine işaret eden Gezici "Şu an bakıldığında, genel seçmen kitlesi içinde kararsızların oranı yüzde 28. Kararsız seçmenlerin yarısı ise Y kuşağından oluşuyor. Bununla birlikte aslında seçimler söz konusu olduğunda üzerinde yoğunlaşacak olan grup Y kuşağı ve bu kuşak ihmal ediliyor" diye konuştu.

‘Y KUŞAĞINDA 18 MİLYON 400 BİNLİK SEÇMEN VAR’

"Kimdir Y kuşağı?" diyen Gezici şöyle devam etti: "1980 ile 1999 arasında doğanlardır. Bu kuşak, genel seçmen kitlesi içinde 18 milyon 400 bin kişiye karşılık geliyor. Yani seçmenlerin yüzde 32.6'lık bir dilimini oluşturuyor. Aslında Y kuşağında Z kuşağından çok daha fazla seçmen var."

‘2023 SEÇİMLERİNİN KADERİNİ Y KUŞAĞI BELİRLEYECEK, İSTANBUL SÖZLEŞMESİ BU KUŞAK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’

"‘Eski Türkiye’ hafızasında olan, merkeze yakın ve kararsızlığı daha fazla olan Y kuşağı ise 2023 seçiminin kaderini belirleyecek. Y kuşağındaki kararsızların büyük kısmı da kadınlardan oluşuyor. Y kuşağının kararında ekonomi, demokrasi, ifade özgürlüğü gibi meseleler önemli olacaktır. Kadınlara yönelik şiddeti ele alan İstanbul Sözleşmesi de Y kuşağı için çok önemli."

‘KARARSIZLAR EKONOMİK KRİZLE KARARLI HALE GELMEYE BAŞLADI’

"Şu an bakıldığında, genel seçmen kitlesi içinde kararsızların oranı yüzde 28 ve bunlar bağımsız seçmenler. Bunlar da azımsanmayacak bir düzeydeler" diyen Gezici, şöyle devam etti: "Bu kesim arafta bekliyordu. Gözlemliyordu. Ekonomik kriz ile beraber artık kararsızların kararlı hale gelmeye başladıklarını görüyoruz. Bu kriz ortamı kararsızları çözüyor; onları muhalefet cephesindeki partilerden birine atıyor."

‘KILIÇDAROĞLU BİR DÖNÜŞÜM BAŞLATTI’

Açıklamalarında CHP’ye de işaret eden Gezici "Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, bir paradigma dönüşümü başlattı. Bir süredir CHP'yi hem daha geniş bir kitleye seslenen hem daha gerçekçi, daha net ve daha etkili tezler üretebilen bir parti konumuna getirdi. Kılıçdaroğlu'nun ‘helalleşme’ girişimi de bu paradigma değişiminin önemli bir parçası. Helalleşmeyi birkaç yönüyle okumak gerekiyor. Birincisi; partinin, kendisiyle ilgili bir özeleştiri geleneğini başlattı" ifadelerini kullandı.

‘50+1'DE DEĞİŞİKLİK İSTEMİ KENDİ AYAKLARINA SIKMAK OLUR’

Gezici,  gündemdeki 50+1 tartışmalarına ilişkin de dikkat çeken bir yorumda bulunarak, sistemi tartışmaya açmanın Cumhur İttifakı için ‘kendi ayaklarına sıkmak olacağını’ ifade etti.

Gezici, konuya ilişkin şunları söyledi: "Başta doların yükselip TL'nin değer kaybetmesiyle yaşanan derin ekonomik kriz olmak üzere yaşanan sıkıntılar, Cumhur İttifakı'nın oylarını önemli ölçüde geriletti. Böyle bir ortamda iktidarın sistem ile ilgili tartışmayı açması, bu sorunlara hak vermesi anlamına gelecektir. Özellikle, 50+1'de değişiklik istemeleri, kendi ayaklarına kurşun sıkmak anlamına gelir."

Öne Çıkanlar