Murat Ülker: 65 bin çalışana her sabah 'Nasılsın' diye soruyoruz

Murat Ülker: 65 bin çalışana her sabah 'Nasılsın' diye soruyoruz
65 bin kişiye istihdam sağlayan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ülker, 'Nasılsın' uygulamasıyla her sabah çalışanlarının sağlık durumunu sorguladıklarını söyledi.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, "İş Yaşamında Plaza İmparatorluğunun Sonu ve Tele- Çalışmanın Önlenemez Yükselişi" başlıklı yazısında evden ve uzaktan çalışma kavramlarını gündeme getirdi.

Gelişmelerle ilgili Dünya gazetesinde yer alan haberde, Ülker, 65 bin kişiye istihdam sağlayan Yıldız Holding’in geliştirdiği "Nasılsın?" uygulaması ile her sabah çalışanlarının sağlık durumunu sorguladıklarını dile getirerek, "Birçok çalışma başlattık. Bunlar arasında en fazla önemsediğimiz 'Nasılsın?' oldu. Arkadaşlarımız kendilerini iyi hissetmediğinde işyeri hekimlerimiz, insan kaynakları birimlerimiz devreye girerek gerekli destekler sunuluyor" dedi.

Coronavirus salgını nedeniyle plazaların boşaldığını anlatan Ülker, "Tele-çalışma yönteminin iş sonuçlarına yönelik ilk bilimsel çalışma, 2015 yılında Quarterly Journal of Economics’te yayınlandı. Stanford Üniversitesi ekonomi profesörlerinden Nicholas Bloom yaptığı ilginç bir alan deneyi ile tele-çalışmanın yolda geçen süreleri azaltması, ofis siyasetini bitirmesi ve iş-özel hayat dengesini sağlıklı hale getirmesi nedeniyle iş performansını artırdığını ortaya koydu" diyor ve ekliyor, "Çinli seyahat şirketi Ctrip’in 1.000 çalışanı üzerine yaptığı dokuz aylık araştırma gösterdi ki çalışanlarda bu yöntemle yüzde 13 performans artışı yaşandı" dedi.

Yıldız Holding’in de gönüllülük esasına dayalı Disruptive (Alt Üst Etme) Çalışma Grupları’na sahip olduğunu dile getiren Ülker, bu çalışmaları şöyle anlattı:

"Bu grupların amacı yeni bir duruma şirketi kısa sürede adapte edebilmek için kalıcı bir şekilde iş yapış şeklini değiştirecek fikirleri üretmek, onları projeye dönüştürerek üst yönetime bu projelerin yapılabilirliği konusunda bilgi vermek. Coronavirus salgınının ilk günlerinde de yeni duruma holding çatısı altındaki tüm şirketlerimizi adapte edebilmek için yine gönüllülük esasına dayalı global bir çalışma grubu oluşturduk. Yıldız Holding Tele-Çalışma Disruption Grubu adını verdiğimiz bu grubun çağrısıyla tüm dünyadaki şirketlerimizden 82 proje fikri geldi. Daha sonra tüm proje önerileri Çalışma Grubu tarafından derecelendirildi. Burada ilginç olan Tele-Çalışma Grubu’nun tüm çalışmalarını tele-çalışma yoluyla yapmasıydı."

Ülker’in verdiği bilgilere göre, pandemi günlerinde çalışanlarının kendini iyi hissetmesini ve ihtiyaç duydukları anda destek almasını sağlamak amacıyla chatbot uygulaması olan "Nasılsın?" projesi, Yıldız Holding Bilgi Teknolojileri Başkanlığı bünyesinde geliştirildi.

Bu dijital uygulama, çalışanların sabah 08.30’da bilgisayarlarından veya mobil cihazlarından Microsoft Teams uygulamasına girmesiyle birlikte aktif oluyor ve çalışanlara "Merhaba, nasılsın?" diye soruyor. Olumsuz bir yanıt gelmesi halinde de eş zamanlı olarak işyeri hekimini ve insan kaynakları departmanını bilgilendiriyor, süreç takibe ve kontrol altına alınıyor.

Türkiye’den başlayıp tüm dünyaya yayılan Yıldız Holding’in tüm şirketleri bu uygulamayı kullanmaya başladı. Murat Ülker’in deyimiyle 70’ten fazla pasaportun olduğu Yıldız Holding’in Arapça’dan Kazakça’ya, Farsça’dan Sanskritçe’ye, Urduca’dan Rusça’ya farklı dillere sahip 65 bin çalışanı, bu uygulamayla güne başlıyor, takip ediliyor, destek alıyor.

Öne Çıkanlar