Murat Yetkin: AKP'deki asıl telaşın nedeni 'iktidar değişebilir tohumları'

Murat Yetkin: AKP'deki asıl telaşın nedeni 'iktidar değişebilir tohumları'
Gazeteci Murat Yetkin, Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı belgelerin ardından AKP’de oluşan telaşın nedenin TÜRGEV ve Ensar Vakfı'nın hedef alınması olmadığını yazdı.

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, yetkinreport.com’daki yazısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, TÜGEV ve Ensar vakıfları üzerinden ABD’deki TURKEN vakfına para aktarması üzerinden açıkladığı ‘kaçış planı’ hakkında bazı ayrıntılara dikkat çekti.

KILIÇDAROĞLU’NUN DİKKAT ÇEKTİĞİ İSİMLER

Kemal Kılıçdaroğlu’nun, para akışında etkin olduklarını belirttiği ve isimlerini vermediği kişilerin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak ve ENSAR Vakfı yönetiminde bulunan Halil İbrahim Bacacı olduğunu belirten Murat Yetkin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"AK Parti’de görülen öfke patlaması boşuna değildi. CHP lideri ‘isim vermiyorum’ diyordu ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘ailenden kimler var, çık söyle’ diye meydan okuyordu.

Oysa Başkanlığını, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un eşi Fatmanur Altun’un yaptığı TÜRGEV Vakfının yönetim kurulu üyeleri arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı ve önceki Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eşi Esra Albayrak’ın bulunduğu sır değildi. Esra Albayrak TÜRKEN Vakfının da Yönetim kurulu üyesiydi. TÜRKEN Yönetim Kurulundaki üyelerden biri de Nakşibendi Tarikatının Erenköy Grubu çizgisine yakın isimlerin yer aldığı ENSAR Vakfı yönetiminde bulunan Halil İbrahim Bacacı idi. Bacacı, daha önce Fethullah Gülen örgütünün paravan şirketi olduğu öne sürülen Sürat Kargo’yu üç hafta önce kurduğu Port Denizcilik adlı şirketle satın almasıyla gündeme gelmişti. AK Partililerin TÜRGEV ve ENSAR vakıflarının savunusuna girişip savunmayı da bu paraların gençliği ‘FETÖ’den kurtarmak’ amacıyla öğrenci yurtları inşa etmek amaçlı örgütlenmeler olduğu üzerine kurmaları da ilginç."

'AKP’DEKİ TELAŞIN ASIL NEDENİ'

Yetkin, Kılıçdaroğlu’nun belgeleri açıklamasının ardından AKP’de oluşan telaşın asıl nedenine ilişkin değerlendirmeler de yaptı. Yetkin, telaş nedeninin, "TÜRGEV veya ENSAR’ın hedef alınmasından çok ‘Erdoğan kaçacak’ türünden çıkışların, seçmen, parti ve bürokrasi/yargı bünyesinde ‘İktidar değişebilir’ tohumları serpmesi" olduğunu belirtti.

Murat Yetkin’in bu konudaki değerlendirmesi şöyle:

"Hatırlayacaksınız, 2016 darbe girişimi öncesinde AK Parti’de – o zaman ‘Türk Okulları’ diye bilinen Gülen okulları baş tacıydı. Sonra bunları devralmak üzere Maarif Vakfı kuruldu. Büyükelçilerimize daha bir süre önce bulundukları ülkelerde kurulma ve yayılma izni için uğraştıkları Gülen okulları için ‘Onlar kötüymüş, Maarif iyi’ deme talimatları gitti.
Yargı ve bürokraside önleri açılan Fethullahçıların 2016 sonrasında tasfiye edilirken yerlerine başka İslamcı cemaat üyelerinin ve MHP’lilerin alınması gibi… İşler değişince onların da hain sayılıp yerlerine başkalarının doldurulması tek ölçü Erdoğan’ın iktidarda kalması oldukça kimseyi şaşırtmaz."

Öne Çıkanlar