Murat Yetkin: Diplomatik fiyaskoların faturası kime çıkacak?

Murat Yetkin: Diplomatik fiyaskoların faturası kime çıkacak?
Gazeteci Murat Yetkin, dış politikada son dönemde birçok 'fiyasko' yaşandığını belirterek, 'Fiyaskoların faturası kime kesilir, kime kesilmez?' diye sordu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretini hatırlatarak, son dönemde birçok diplomatik fiyasko yaşandığını belirten gazeteci Murat Yetkin Yetkin Report'taki yazısında bu faturanın kime kesileceğini sordu.

Yetkin, Erdoğan'ın ABD'de ABD Başkanı Joe Biden ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile görüşmediğini belirtti. Miçotakis'in üstüne İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüştüğünü hatırlatan Yetkin "Yunan kaynakları sorulunca, görüşme konusunun karara bağlanmadığını söylüyorlar. Türk kaynaklar ise, Miçotakis’in telefonda Erdoğan’a görüşürüz dediğini söyleyip suçu ona atma eğiliminde. Açık olan, Erdoğan’ın dar ekibinin Cumhurbaşkanına doğru bilgiyi doğru zamanda vermediği izlenimi. Faturası çıkacak elbet bunun da birilerine, bugün olmazsa yarın" yorumunda bulundu.

Erdoğan'ın 'Kıbrıs müjdesi' olayını da detaylarıyla aktaran Yetkin, Avrupa Birliği ve Rusya ilişkilerini de değerlendirdi. Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"'Faturası kime çıkacak?' sorusuyla özellikle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu kast ettiğim sanılmasın. Dışişleri son birkaç yıldır dış politikanın, diplomasinin baş rolünde değil zaten. Cumhurbaşkanının Güvenlik ve Dış Politikalar Danışmanı (ve sözcüsü) İbrahim kalın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan’ın içinde olduğu bir yakın halka var. Cumhur İttifakı ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli de dış politikaya müdahil. Bir de Erdoğan’ın az sayıda AK Partili siyasetçi ve iş insanından oluşan bir özel timi var ki, onlar kapalı kapılar ardında paralel diplomasi yapıyor.

Cumhurbaşkanı tek karar verici. Yetki sadece önde ama gerektiğinde sorumluluğu yükleyebileceği çok isim bulunuyor. Sonra koro başlıyor: ama çevresi kötü.

O nedenle tersten gidelim. Bu ve benzeri fiyaskoların faturası kime kesilmez? Ya da kime kesilmemesi ihtimali daha yüksek?

Bence Savunma Bakanı Akar’a kesilmez sanki. Aslına bakarsanız 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden bu yana Türkiye’nin dış politikasını büyük ölçüde ayakta tutup dosta düşmana gösteren askeriye oldu. Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Azerbaycan bunun örnekleri. Bence bu fiyaskoların faturası MİT Başkanı Fidan’a da kesilir gibi durmuyor. Fiden özellikle son dönemde pek ortalara çıkmıyor zaten eskisi gibi.

Gerisi artık serbest tahmin işidir. Artık bazı büyükelçiler mi değişir, üst bürokrasiden bazı isimler mi? Daha yukarıya çıkar mı? Kestirmek güç. Ama Erdoğan’ın aslında hata yapmadığı, ama yanıltıldığının görünmesi için sanki bu olanların faturası birilerine kesilecek gibi."

Öne Çıkanlar