Murat Yetkin: Elvan gidecek mi?

Murat Yetkin: Elvan gidecek mi?
'Elvan'ın 'Her kurum kendi işini yapmalı' sözü anlamında konuşması Merkez Bankası ve dolayısıyla Erdoğan eleştirisi olarak yorumlanmıştı.'

Gazeteci Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın AKP Grup Toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan'a bakarak "Faizi savunanlarla aynı yolda yürümeyiz" sözleri sırasında bakanın alkışlamaması olayını yorumladı. Bakan Elvan'ın artık kalmak istemediğini gösterdiğini söyleyen Yetkin, "Erdoğan uygun bulmadıkça görevden ayrılmak iradesine gösteren de az günümüz Türkiye’sinde. Örnek Türk Hava Kurumu kayyumu; ayrılamıyor. Elvan giderse yerine kim mi gelir?" diye sordu.

Yetkin'in kendi sitesinde "Gayet kötümser senaryolar: Erdoğan bunu neden yapıyor?" başlığıyla yayımlanan yazısının ilgili kısmı şöyle:

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan’ın, Erdoğan’ın faizi düşüreceği konuşmasını alkışlamaması tartışıldı. Ertesi gün Merkez Bankası faizi düşürdü, ABD doları 11 lirayı geçti.

...

Erdoğan neye güveniyor? Elvan gidecek mi?

Öncelikle, Covid-19 salgını nedeniyle yaşanan kapanma, Çin kaynaklı tedarik zincirlerinin aksaması sonrasında görülen sanayi ihracatı patlamasının kalıcı olacağına inanıyor.
Ankara’da konuşulan şu ki, ekonomi kurmayları, Nurettin Canikli’den Erişah Arıcan’a, Cemil Ertem’den Yiğit Bulut’a, Meltem Taylan Aydın’a, Mehmet Muş’a dek Erdoğan’ı ihracat patlamasının kalıcılığına, kur artarsa işçi ücretleri düşeceği için yatırımcının Türkiye’ye koşacağına inandırıyorlar. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’ın 16 Kasım’da Sermaye Piyasaları Komitesinde yaptığı konuşmanın belli satırlarını Erdoğan’ın önüne koyulmasıyla, Erdoğan’ın 17 Kasım’da AK Parti TBMM grubunda, Elvan’a bakarak "Faizden yana olanlar bizden değildir" demesi arasında neden sonuç ilişkisi mevcut.

Elvan bir gün önce "enflasyonda istediğimiz seviyede değiliz" ve "her kurum kendi işini yapmalı" anlamında konuşması Merkez Bankası ve dolayısıyla Erdoğan eleştirisi olarak yorumlanmıştı.

Elvan alkışlamayarak artık kalmak istemediğini de gösterdi ama Erdoğan uygun bulmadıkça görevden ayrılmak iradesine gösteren de az günümüz Türkiye’sinde. Örnek Türk Hava Kurumu kayyumu; ayrılamıyor.

Elvan giderse yerine kim mi gelir? Mutlaka Erdoğan’ı Türkiye’ye ve halka bu fenalığı reva görmenin yararlarına, diyanet dünyasında yerini bulacak şekilde inandıranlardan, ya da onların desteklediklerinden biri gelir. İsim o kadar önemli değil artık.

Öne Çıkanlar