Salih Muslim: Türkiye Kürtleri yok etmek için her şeyi kaybetti

Salih Muslim: Türkiye Kürtleri yok etmek için her şeyi kaybetti
Salih Muslim, 'Bu ekonomik çöküş bu savaşın sonucudur, kimse bunu bağlayamıyor, içerdeki kargaşa savaşın sonucudur. Savaşı sürdürmekteki ısrar daha fazla çöküşe yol açacaktır' dedi.

Irak ordusunun KDP ile birlikte 2 Mayıs'ta Şengal'e yönelik başlattığı saldırılar devam ediyor. 

PYD Eş Başkanlık Konseyi Üyesi Salih Muslim bölgedeki saldırılar için "Şengal’de yapılanlar, başkalarının eliyle yaptırılmaktır. KDP’nin ve buradaki işbirlikçilerin yoluyla buraki öz yönetimi çökertmek ve ele geçirmek, bunun planıydı. Tabii oradaki halk direndi, şimdi biraz yavaşlamış. Ama bu demek değildir ki bu planlardan vazgeçmiştir" değerlendirmesinde bulundu. 

Muslim, Artı TV canlı yayınına katılarak Fuat Ateş'in sorularını yanıtladı. 

'KDP TÜRKİYE'NİN DİREKTİFLERİYLE HAREKET EDİYOR'

"Irak hükümetinin Şengal’le sorunu nedir? Bu saldırılarla ne amaçlanıyor?" sorusuna "Irak hükümeti ve KDP’nin bir anlaşması vardı, 9 Ekim’de. Bundan dolayı bu saldırılar gerçekleşiyor. Şengal’deki halkı hem çöktürmek hem de ele geçirmek için. Bunun arkasında Türkiye’nin bir planı var. Irak rejiminin bazı kesimleri Halbusi, Xencar ve KDP, Türkiye’nin direktifleriyle hareket ediyor. Bu da bunun bir parçası" cevabını vererek şöyle devam etti:

'BUNLAR BUGÜNE DEK YAPILAN SALDIRILARLA BAĞLIDIR'

"Genel olarak ele alırsak, 1913’ten beri süregelen soykırım projesinin bir parçasıdır. 1913’ten beri amaç buradaki halkları yok etmektir. Bazılarını kendi eliyle yapıyor, AKP veya bu faşizm, bazılarını da diğerlerinin eliyle yapıyorlar.

Şengal’de yapılanlar, başkalarının eliyle yaptırılmaktır. KDP’nin ve buradaki işbirlikçilerin yoluyla buraki öz yönetimi çökertmek ve ele geçirmek, bunun planıydı. Tabii oradaki halk direndi, şimdi biraz yavaşlamış. Ama bu demek değildir ki bu planlardan vazgeçmiştir.  

Bunlar bugüne dek yapılan saldırılarla bağlıdır. Kuzey Kürdistan’daki, Rojava’daki olaylarla bağlantılıdır, hepsi birbirini tamamlıyor. Şengal de bunun bir aşamasıdır. 

Şimdi başka bir şey var. Buradaki halklar artık uyanmış, görüyor, politikleşmiş. Politikaların farkındalar ve buna karşı koyuyorlar. Umarım artık bu süreç bozulur ve başka yöne, halkların lehine çevrilir." 

'DAİŞ'LİLERİN TAMAMLAYAMADIĞINI KENDİLERİ TAMAMLIYOR'

Kazımi hükümetinin Türkiye ve KDP’den talimat aldığı yönündeki iddiaları da değerlendiren Muslim, "Sadece Kazımi değil orada, Ankara’daki şatafatlı karşılanmasından başlayan Halbusi’yle görüşmeler vesaire oluyor. Türk şovenizmiyle veya AKP-MHP faşizmiyle görüşmeler günlük veya haftalık olarak sürüyor. Bunların planları yapılıyor. KDP de bu meselenin içindedir. 9 Ekim’deki anlaşmalardan beri sıkıntılar devam ediyor. Amaç Şengal halkının iradesini yok etmektir.

Baştan beri de biliyorsunuz, Türkiye DAİŞ çetelerinden de uzak değildir. DAİŞ’in kurulması, kullanılması, hatta Türkiye içinde de kullandı bunları. Ankara’daki, Amed’deki, Suruç’taki patlamaları biliyorsunuz, bunların hepsi DAİŞ’le ilişkilerini gösteriyor. DAİŞ’lilerin tamamlayamadığını şimdi kendileri tamamlıyor. 

Ama politika değişmemiştir. 1913’ten beri gelen bir süreç vardır" diye konuştu.

'BU KAOSU YARATAN AKP-MHP FAŞİZMİDİR'

Irak topraklarında aynı zamanda gerçekleştirilen "Pençe-2" operasyonu ve Şengal saldırılarının, Irak hükümetiyle Türkiye’nin birlikte hareket ettiğini açığa vurduğunu söyleyen Müslim, "Şu ana kadar cumhurbaşkanı seçilemedi. Ortada kaos olsun ki birileri bundan yararlansın istiyorlar. Bu kaosu yaratan da AKP-MHP faşizmidir. Hem Türkmenler eliyle, hem Sünniler eliyle hem KDP eliyle buradaki kargaşayı yaratıyor, bundan yararlanmaya çalışıyor ve istediği yönde de kullanıyor" dedi.

'EKONOMİK ÇÖKÜŞ BU SAVAŞIN SONUCUDUR'

Fuat Ateş’in "Türkiye’deki ekonomik kriz ve kaos ortamı unutturulmak için mi bu operasyonlar düzenliyor" sorusuna Müslim, "Hayır. Bu dediğim gibi 1913’ten gelen sürecin devamı. Bu kargaşa ve ekonomik çöküş bu savaşın sonucudur. 

Bu savaş daha önce planlanmış. Sri Lanka’da olduğu gibi DAİŞ Rojava’daki Kürtleri yok etti, içeride de Şırnak, Sur, Cizre yerle bir edildi, son aşaması Zap ve Kandil’i yok etmektir. Ondan sonra da Kürtler bitmiş olur. Böyle düşünüyorlardı. Bu 2014’ten beri süregelen bir politikadır. 

Ama bu ekonomik çöküş bu savaşın sonucudur, kimse bunu bağlayamıyor. ‘Bir merminin bize kaça mâl olduğunu bilseniz, ekmeğin fiyatını sormazsınız.’ Ne demektir bu? Bu ekonominin çöküşüdür, içerdeki kargaşa savaşın sonucudur. Savaşı sürdürmekteki ısrar daha fazla çöküşe yol açacaktır. İçerdeki ekonomiyi, toplumsal ilişkileri çökertir. 

Türkiye Kürtleri yok etmek için her şeyi kaybetti. Bu nereye kadar gidecek? Kürdü yok edemezsiniz. Bunu anlamaları gerekiyor. Kendi Kürdüyle, dışarıdaki Kürtle yaşamanız gerekiyor. Bunu anlamaları gerek. Kısır döngü buradadır. Bu zihniyet Türkiye’yi ve oradaki halkları çöküşe götürüyor" yanıtını verdi.

Programın tamamını izlemek için tıklayın

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar