Mustafa Akıncı'dan 10 büyükelçiye destek: Rejim, ülkeyi yıkıma sürüklüyor

Mustafa Akıncı'dan 10 büyükelçiye destek: Rejim, ülkeyi yıkıma sürüklüyor
Osman Kavala için çağrı yapan 10 büyükelçiye destek veren Akıncı, '10 yabancı büyükelçiyi Türkiye’den kovma noktasına varan bu antidemokratik siyaset duvara toslamaya mahkumdur' dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen halen cezaevinde tutulan iş insanı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönünde 10 ülkenin büyükelçisi tarafından yapılan ortak çağrı yeni bir krize neden oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Osman Kavala için çağrı yapan aralarında ABD, Almanya, Fransa ve Hollanda’nın da olduğu 10 ülkenin büyükelçisi için "istenmeyen kişi" talimatı verdiğini açıklaması tansiyonu yükseltti. Gözler bugün toplanacak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde büyükelçilere ilişkin çıkacak karara çevrilmişken, Kuzey Kıbrıs’ın eski cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan büyükelçilerin açıklamasına destek geldi.

Kıbrıs Postası'nın haberine göre, Mustafa Akıncı, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "10 yabancı büyükelçiyi Türkiye’den kovma noktasına varan bu antidemokratik siyaset duvara toslamaya mahkumdur" dedi.

Akıncı, "Türkiye’de tek adam rejimi ekonomik ve siyasal anlamda hızla ülkeyi yıkıma doğru sürüklüyor" ifadelerini kullandı.

Akıncı, "Her açıdan Türkiye’nin etkisi altında bulunan KKTC’de de maalesef durum vahim bir noktadadır. Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve daha birçok kişinin özgürlüklerinden yoksun halde tutulması, bazı aydınların Türkiye dışında yaşamak zorunda bırakılması hiçbir çağdaş hukuk normuyla açıklanamaz" dedi.

"Ali Bizden, Ahmet An ve Ali Kişmir’in Türkiye’ye girişini yasaklayan anlayış da aynı hukuksuz siyasetin bir sonucudur" diyen Akıncı, açıklamasının devamında ise şunları aktardı:

"10 yabancı büyükelçiyi Türkiye’den kovma noktasına varan bu antidemokratik siyaset duvara toslamaya mahkumdur. Ne yazık ki, acısını Türkiye’de yaşayanlar kadar, hatta fazlasıyla Kıbrıslı Türkler de çekmektedir. Ekonomik, siyasal iflas ve yozlaşma Kıbrıslı Türkleri de derinden etkilemektedir. Çıkış yolu, evrensel hukuk normlarına, insan haklarına, demokratik ilkelere saygılı, dünya ile barışık bir politika izlenmesinden geçmektedir. Kıbrıs’ta da olmayacak formüllerle zamana oynamayı bırakarak, tek mümkün çözüm olan federal çözüm doğrultusunda, uluslararası toplumla işbirliği içinde çalışmak zorunluluğu vardır. Türkiye’de ve Kıbrıs’ta daha iyi bir geleceğe ulaşabilmenin yolu budur."

 

Öne Çıkanlar