Mustafa Sönmez: Tek adam rejimi Erdoğan'ın ayağına dolaştı, erken seçime ihtiyaç var

Mustafa Sönmez: Tek adam rejimi Erdoğan'ın ayağına dolaştı, erken seçime ihtiyaç var
'Tayyip Erdoğan bir ‘Tek adam’ rejimine ulaştı ama ‘Tek adam’ rejimi ayağına dolaştı' vurgusu yapan Ekonomist Mustafa Sönmez, erken seçime ihtiyaç olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yönettiği ÖFG TV’nin konuğu ekonomist Mustafa Sönmez ve tahliye olduktan 9 gün sonra hayatını kaybeden hasta tutuklu Abdulvahit Tunçay’ın kızı Fatma Tunçay oldu.

İktidarın pandemiyi iyi yönetmediğini ifade eden Sönmez, "Her açıdan iyi yönetemedi, hem toplumu pandemi karşısında yeterince koruyamadı, şeffaf davranmadı hem de bütçeyi pandeminin ihtiyaçlarına göre değil kendi tasarımlarına, kendi hedeflerine göre yaptı ve bütün dünyada bütçeler sosyal bir bütçe, sosyal devlet duruşu çoğu ülkede gerçekleşirken Türkiye’de ‘Pinti devlet’ uygulaması yaptı AKP, vatandaşından, yurttaşından bütçe harcamasını esirgedi, son derece palyatif göstermelik, kozmetik ufak tefek yardımlar yaptı ama bu ‘Pinti devlet’ uygulaması gerçekten toplumda ciddi bir infial yarattı" dedi.

‘TEK ADAM REJİMİ AYAĞINA DOLAŞTI’

İktidarın dönüp dolaşıp kendi amacına da ulaşamadığını işaret eden Sönmez, "Aslında kurmak istedikleri rejimi kurmuş gibi oldular, Tayyip Erdoğan bir ‘Tek adam’ rejimine ulaştı ama ‘Tek adam’ rejimi ayağına dolaştı. Bugün bu ‘Tek adam’ rejimiyle toplumu yönetemediği gibi gerçekten adaletsizlikleri, eşitsizlikleri her anlamda büyütmüş durumda. Hem içeride hem dışarıda ağır bir güvensizlik yaşamakta. Bunun Türkiye toplumuna maalesef hem ülke itibarını kaybetmek, ülkeden itibar kaybetmek hem gelecek kuşakların yararlanabileceği fırsatları yok etmek. Hem kaynakları heder ettiği için ileriye dönük büyük borçlar, büyük yükler taşımak gibi ağır maliyetleri var. O nedenle Türkiye bu geçmiş 20 yılında ele geçen fırsatları iyi kullanamamış" diye belirtti.

‘ERKEN SEÇİME İHTİYAÇ VAR’

Yaşanan ekonomik sıkıntıların altında çok ciddi bir yönetim ve güven probleminin olduğunu aktaran Sönmez, "Hiçbir ekonomik sihirli değnek, bir ekonomi gurusunun gelip dokunarak iyileştireceği bir durumla karşı karşıya değiliz. Bu topyekün bir sistem sorununa dönüşmüş vaziyette ve bir politik sorun. O nedenle Türkiye toplumunun çok acil bir erken seçime ihtiyacı var. Erken seçimle bu bir yönetimsel değişikliğe ihtiyaç var. ‘Tek adam’ sistemi Erdoğan ile ilgili değil bundan sonra gelecek olanların da kullanabilecekleri bir sistem değil. O anlamda hızla bir erken seçime gidilmesi ve milli iradenin sandığa yansıtılması ile hızlı bir siyasi dönüşüm gerekiyor. Güçlendirilmiş bir parlamento, bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemi, özgür bir medya, ifade özgürlüğü Anayasa’da bulunan her türlü özgürlüğün kullanılması. Bunlar bir kere hem topluma ciddi bir güven verir" şeklinde konuştu.

‘BAŞKA İNSANLAR HAK İHLALLERİNE UĞRAMASIN’

Gergerlioğlu’nun ikinci konuğu ise Tekirdağ Cezaevi’nden tahliye olduktan 9 gün sonra 1 Mayıs’ta hayatını kaybeden hasta tutuklu Abdulvahit Tunçay’ın kızı Fatma Tunçay oldu. Tunçay, "Benim babam vefat etti Allah rahmet eylesin. Şu anda cezaevinde Ayşe Özdoğan var çok ağır hasta ve onun gibi birçok hasta var. Biz bu hak ihlallerine uğradık. Başka insanlar uğramasın, başka çocuklar anne babasız kalmasın istiyorum sadece" diye belirtti.

Ardından konuşan Gergerlioğlu da, "Yetkililere hatırlatıyoruz, Abdulvahit Tunçay ağır ihlaller sonucu öldü, biz bunun peşini bırakmayacağız. En azından hayatı devam eden ağır hasta mahpus Ayşe Özdoğan’ı bir an evvel Adli Tıp Kurumu’ndan infaz ertelemesini verin bu kadına işkence çektirmeyin diyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar