Müşteriler içeri girdikten sonra maske çıkarıyor, AVM'lerden vaka haberi geliyor

Müşteriler içeri girdikten sonra maske çıkarıyor, AVM'lerden vaka haberi geliyor
Yeni dönem öncesi açılan AVM'lerden vaka haberleri geliyor. Müşterileri denetleyebilecek bir yöntem yok. Bazı mağazalar karantinada.

Yeni dönem başlamadan önce AVM sahipleri ve işletmeciler istedi,  parklar ve yürüyüş yolları yerine AVM'ler açıldı.

AVM'lere belli saatlerde giriş çıkış, maske ve ateş ölçümü zorunluluğu getirildi. Salgın öncesinin yüzde 20'lik dolulluğuna ulaşıldı. 

11 Mayıs’ta açılan alışveriş merkezlerinde çalışan işçilerde coronavirus vakaları görülmeye başlandı. Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre AVM’lerde Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, "Bazı kentlerdeki AVM’lerden vaka haberleri geliyor. Ancak asıl etkinin 15 Haziran’dan sonra çıkmasını bekliyoruz" dedi.

VAKA HABERLERİ GELMEYE BAŞLADI

Özdemiroğlu, her ne kadar AVM’lerin bir kısmı 11 Mayıs’tan itibaren açılmaya başlansa da mağazaların önemli bir bölümünün 1 Haziran’dan itibaren faaliyete geçtiğine dikkat çekti. Mayıs ayında açılanlarda da günlük ziyaretçi sayısının salgın öncesindeki ziyaretçi sayısının yüzde 20’sini geçmediğini belirten Özdemiroğlu, genelde de müşterilerin hedeflenmiş alışverişlerini yaparak AVM’leri terk ettiklerini söyledi.

BAZI MAĞAZALAR KARANTİNADA

Özdemiroğlu, mağazaların daha geç açılması nedeniyle AVM’lerdeki asıl etkinin 15 Haziran’dan sonra ortaya çıkacağını tahmin ettiklerini belirterek "Ancak AVM’lerden vaka haberleri gelmeye başladı. Mersin’deki bir AVM’de, Kayseri ve Konya’daki bazı mağazalarda vaka görüldü. Hatta Kayseri ve Konya’daki bazı mağazalar karantinaya alınmış. İstanbul’daki bir AVM’de 2 işçide vaka pozitif" dedi.

MÜŞTERİLERİ DENETLEYEN YOK

AVM’lerdeki önlemlerin sadece kapı girişinde ateş ölçmekten ibaret olduğunu dile getiren Özdemiroğlu, şöyle devam etti: "Müşteriler içeri girdikten sonra onları denetleyen yok. AVM’lere girdikten sonra bir kısmı maskelerini çıkararak mağazaları gezmeye başlıyor. Mağaza personeli uyarıyor ancak bu durumda da sözlü tartışmalar yaşanabiliyor. Çalışanlar denenen ürünleri kabinlerde dezenfekte etmek zorunda kalıyor. Kabin görevlisi çalışanlara yönelik bir önlem alınmıyor. Salgına açık halde çalışıyorlar. Mağaza içerisine giren müşteri sayısını ölçen bir sistem yok. Müşteriler özellikle kasa önlerinde fiziki mesafeye özen göstermiyor. Çalışanlar kendilerini güvende hissetmiyor."

Sendikal örgütlenmenin olduğu yerlerde müdahalede bulunduklarını belirten Özdemiroğlu, "Sendikanın olmadığı yerlere ulaşmakta zorlanıyoruz. Müdahale edemiyoruz. Bu nedenle sendikal örgütlenme çok önemli" dedi.

Öne Çıkanlar