'Mutasyon, testlerin negatif çıkma oranını artırdı'

'Mutasyon, testlerin negatif çıkma oranını artırdı'
'Gen dizilimini anlarsak buna göre yeni test kitleri oluşturabiliriz'

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İsmail Balık, testlerde yalancı negatiflik oranlarının arttığını gözlemlediklerini belirterek "Türkiye, varyant virüsün yayılmasının olumsuz etkisini yaşıyor. Aşı çalışmaları kadar mutasyonlu virüsleri de yakalayacak test kitlerinin geliştirilmesi çok önemli" dedi.

Başvuran hastaların belirtileri Covid-19’a işaret ettiği halde testlerinin negatif gelmeye başladığını vurgulayan Ankara’da özel bir hastanenin enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Duran Tok Milliyet'e şunları söyledi: "Birinci, ikinci hatta üçüncü testi negatif olup dört dörtlük Covid-19 bulgusu olan hastaların sayısı oldukça arttı. PCR testleri, varyantlardan sonra Covid-19 semptomu görülen kişilerin birçoğunda negatif sonuç veriyor. Türkiye’de virüsün genomik analizi detaylıca yapılmalı. Gen dizilimini anlarsak buna göre yeni test kitleri oluşturabiliriz."

İstanbul’da özel bir hastanenin enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji bölümünden Uzm. Dr. Gökçe Demir de, varyant virüslerin gen diziliminin farklı olduğu, PCR testlerinde yalancı negatiflik sonuçlarının arttığı görüşüne katıldı. Dr. Demir "Vuhan suşu dediğimiz virüsün tespitinde bile yüzde 40 oranında yalancı negatiflik olurken, varyantlarla bu oran yüzde 70’lere çıkmış durumda" dedi.

Öne Çıkanlar