Mutasyona uğrayan virüs kaynaklı seyahatler kısıtlandı, havacılık hisseleri çakıldı

Mutasyona uğrayan virüs kaynaklı seyahatler kısıtlandı, havacılık hisseleri çakıldı
Mutasyona uğrayan Coronavirus nedeniyle Avrupa ağırlıklı hava yolu seyahatlerinin kısıtlanması sonrası hava yolu şirketlerinin hisselerinde sert düşüşler görüldü.

Havayolu şirketlerinin hisseleri Türkiye'nin İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika'dan uçuşları geçici olarak durdurduğu açıklaması sonrası sert düşüşle açıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün akşam, İngiltere'de tespit edilen yayılma hızı daha yüksek Coronavirus nedeniyle bu ülke ve Danimarka, Fransa, Hollanda ve Güney Afrika'dan uçuşların geçici olarak durdurulduğunu açıkladı. Avrupa ülkeleri de İngiltere ile yolcu ve yük taşımacılığını askıya aldı. Yasak kararı alacak ülkelerin sayısının artabileceği bildiriliyor.

Reuters'ta yer alan habere göre, açıklama sonrası bugün ilk işlemlerde sert düşüşle açılan THY hisseleri yüzde 5 düşüşle 12,31 liradan, Pegasus hisseleri aynı saatte yüzde 5,3, TAV hisseleri de yüzde 5,6 düşüşle işlem gördü. Aynı saatte BIST-100 ise yüzde 1,09 ekside seyretti.

Koca, Twitter'dan dün gece yaptığı açıklamada, "İngiltere kaynaklı mutasyon riski üzerine alınan tedbirler kapsamında halen yolda olan uçuşlar için tüm yolculara test yapılacak ve karantina kuralları uygulanacaktır. Tedbirler tam koordinasyonla yürütülmektedir" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından Türkiye'nin de seyahat yasağı getiren ülkeler arasında girdiğini yazdı. Bakan Koca, "Coronavirus'ün mutasyonuyla İngiltere'de bulaş hızının arttığı bildirilmiştir. Cumhurbaşkanımızın talimatı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın koordinasyonu ile tedbiren; İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika'dan ülkemize olan uçuşlarda geçici durdurma kararı alınmıştır" dedi.

"VUI-202012/01" adı verilen Covid-19 mutasyonu, virüsün hücrelerin içine girmesine yol açan başak proteininde görüldü. İngiltere'de başkent Londra'daki yeni vakaların yüzde 62'sinin yeni türden kaynaklandığı belirlendi. Virüsün daha öldürücü olabileceğine ve aşıların etkinliğini azaltabileceğine dair veri bulunmamakla birlikte araştırmalar sürüyor.

Fransa, pazar gece yarısından itibaren 48 saatliğine İngiltere'den yolcu ve yük taşıma araçlarının ülkeye girişini yasakladı. Fransa Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada bu süre boyunca diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerle işbirliği içinde yeni test sistemi üzerinde uzlaşmaya çalışacakları belirtildi.

Hollanda ve Belçika İngiltere'den uçuşları durdurdu, İtalya da 6 Ocak'a kadar seyahat yasağı getirdi. Belçika tren seferlerini de durdurdu.

İrlanda ve Almanya da Pazar gece yarısından itibaren İngiltere'den uçuşları askıya aldı.

Kanada da, 72 saat süreyle İngiltere'den yapılan uçuşları durdurduğunu açıkladı. Başbakan Justin Trudeau, pazar günü gelen yolcuların sağlık önlemlerine tabi olacağını söyledi. Hükümetten yapılan açıklamaya göre, kargo uçuşları yasağa dahil edilmedi.

Şimdiye kadar Fransa, Belçika, Almanya, İrlanda, Danimarka, Avusturya, İtalya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Romanya, İsveç, Estonya, Litvanya, Letonya, Kanada, Kuveyt, Suudi Arabistan, El Salvador ve Hollanda, İngiltere'den seyahatleri yasakladığını duyurdu.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, henüz ülkede mutasyona uğramış koronavirüs vakası tespit edilmediğini ama İngiltere'den gelen haberleri 'çok ciddiye aldıklarını' söyledi.

Belçika da bu gece yarısından itibaren İngiltere'den tüm uçuş ve trenlerin askıya alındığını duyurdu. Başbakan VRT televizyonuna yaptığı açıklamada, yasağın en az 24 saat geçerli olduğunu ve daha sonra ek önlemler gerekip gerekmediğini değerlendireceklerini söyledi.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, "Hükümet olarak İtalyanları koruma görevimiz var, bu nedenle, Britanya hükümeti tarafından uyarıldıktan sonra Sağlık Bakanlığı İngiltere'den uçuşları askıya alan kararı imzaladı. Önceliğimiz, İtalyanları, vatandaşlarımızı korumak" dedi.

AFP'ye konuşan Alman Hükümeti kaynakları da kısıtlamaların AB üyesi 27 ülke tarafından uygulanabileceğini ve İngiltere'ye kara ve denizden ulaşımların durdurulmasına yönelik ortak bir karar konusunda görüşmeler yürütüldüğünü söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar